784 x gelezenReageer
Expertmeeting 'toekomst van de open opstelling' op 15 juni
Expertmeeting 'toekomst van de open opstelling' op 15 juni
7 juni 2017

De KNVI-afdeling Onderwijs & Onderzoek (O&O) organiseert op 15 juni de expertmeeting ‘Academic wall paper of bron van informatie? De toekomst van de open opstelling in wetenschappelijke bibliotheken’. De expertmeeting vindt plaats in debatcentrum Spui25 in Amsterdam.

Bibliotheekgebouwen zijn de laatste jaren sterk in ontwikkeling. De open opstelling van fysieke publicaties, die decennialang het beeld van bibliotheken heeft bepaald, staat onder druk en verandert. Wordt een open opstelling nog wel als bron van informatie gebruikt of functioneert een open opstelling meer als prettig academisch 'behang'? Kun je nog wel een consistente open opstelling aanbieden als je ook veel e-books in je collectie hebt? Gaan werk- en ontmoetingsplekken voor studenten vóór boekenkasten?

Tijdens de expertmeeting zullen verschillende personen hun visie geven op de toekomst van de open opstelling. Coen Wilders (UB Utrecht) spreekt over de functie van de open opstelling in 2025 en de resultaten van het Utrechtse onderzoek 'De (toekomstige) vorm, inhoud en functie van de open opstelling’. Verder behandelt Wilma Goossen (UB Amsterdam) de open opstelling bij haar eigen bibliotheek en houdt prof. Dr. Lisa Kuitert (hoogleraar boekwetenschap Universiteit van Amsterdam) een lezing over het belang van het zien van (fysieke) boeken.

Aansluitend vindt ’s avonds het jaarlijkse O&O-netwerkdiner plaats.

Geïnteresseerden kunnen zich voor beide of voor een van beide evenementen aanmelden. Je hoeft geen O&O-lid te zijn. Meer informatie is hier te vinden, aanmelden kan hier.

(Foto: David (CC BY-SA 2.0))

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.