1102 x gelezenReageer
Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken
Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken
8 mei 2017

Als eerste land ter wereld heeft het Verenigd Koninkrijk het leenrecht uitgebreid naar ebooks en audioboeken.

Vanaf 1 juli 2017 kunnen Britse bibliotheken ebooks en luisterboeken aankopen en uitlenen, als er per uitlening maar een vergoeding aan de auteur wordt betaald. Een auteur of maker ontvangt 7 pence voor iedere uitlening. In het Verenigd Koninkrijk zijn er twee miljoen digitale titels verkrijgbaar via de bibliotheek.

In juni 2016 oordeelde het Europees Hof van Justitie in een advies dat digitale boeken onder het leenrecht vallen en dus zonder toestemming van de uitgever uitgeleend kunnen worden. Maar dit was slechts een advies. Op 10 november volgde het oordeel van het Hof (ECLI:EU:C:2016:856) dat wel rechtskracht heeft. De rechtbank van Den Haag moet nog uitspraak doen over de praktische gevolgen van de uitbreiding van het leenrecht.

Bron: Ereaders.nl

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).