947 x gelezenReageer
Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken
Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken
8 mei 2017

Als eerste land ter wereld heeft het Verenigd Koninkrijk het leenrecht uitgebreid naar ebooks en audioboeken.

Vanaf 1 juli 2017 kunnen Britse bibliotheken ebooks en luisterboeken aankopen en uitlenen, als er per uitlening maar een vergoeding aan de auteur wordt betaald. Een auteur of maker ontvangt 7 pence voor iedere uitlening. In het Verenigd Koninkrijk zijn er twee miljoen digitale titels verkrijgbaar via de bibliotheek.

In juni 2016 oordeelde het Europees Hof van Justitie in een advies dat digitale boeken onder het leenrecht vallen en dus zonder toestemming van de uitgever uitgeleend kunnen worden. Maar dit was slechts een advies. Op 10 november volgde het oordeel van het Hof (ECLI:EU:C:2016:856) dat wel rechtskracht heeft. De rechtbank van Den Haag moet nog uitspraak doen over de praktische gevolgen van de uitbreiding van het leenrecht.

Bron: Ereaders.nl

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.