2245 x gelezenReageer
Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken kiest voor ‘groene route’ van open access publiceren
Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken kiest voor ‘groene route’ van open access publiceren
5 april 2017

Het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) spreekt zich uit voor de 'groene route' van Open Access publiceren. SHB wil met deze keuze bijdragen aan de doelstelling om 100% open access publiceren in 2020 mogelijk te maken.

Aanleiding voor de standpuntbepaling was het seminar ‘Open Access doen we samen’ van 27 september 2016. Het SHB geeft hiermee tegelijkertijd invulling aan de doelstellingen van het Nationaal Plan Open Science, dat op 9 februari 2017 is gepresenteerd.

Het SHB (een samenwerkingsverband van 32 hogeschoolbibliotheken dat sinds 2003 bestaat) kiest nadrukkelijk voor de zgn. “Groene route” van open occess publiceren onder vermelding van een Creative Commons-licentie die vrij hergebruik mogelijk maakt. Bij de ‘groene route’ plaatst een onderzoeker of student een artikel in een publiek toegankelijke database (repository) waarmee de publicatie beschikbaar komt voor de rest van de wereld. Dit sluit het beste aan bij de publicatiecultuur binnen de hogescholen. Hogeschoolbibliotheken faciliteren hierbij zoveel mogelijk zowel de auteurs van onderzoeksresultaten (onderzoekers/lectoren/docenten/studenten) als ook de gebruikers hiervan als het gaat om de toegang tot de resultaten – en eventuele achterliggende onderzoeksdata – van het praktijkgerichte onderzoek.

Om deze doelstellingen te realiseren wil het SHB proberen om afspraken te maken met uitgeverijen om gepubliceerde werken standaard ook open access te mogen publiceren in bijvoorbeeld de HBO-Kennisbank.

Verder wil het SHB door middel van kennisdeling, professionalisering en netwerken de verbinding zoeken met initiatieven die overal in het land in het kader van het Nationaal Plan zullen worden ontplooid. Het Visiedocument is te lezen op de website van het SHB.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).