2595 x gelezenReageer
Nieuw leerboek voor informatieprofessionals: 'Maak het vindbaar'
Nieuw leerboek voor informatieprofessionals: 'Maak het vindbaar'
22 april 2017

Op 20 april is een nieuw leerboek uitgekomen over het inhoudelijk toegankelijk en daarmee ‘vindbaar’ maken van informatie. De titel luidt dan ook: Maak het vindbaar op schijven, sites en SharePoint.

Maak het vindbaar op schijven, sites en SharePoint is de opvolger van het zeven jaar geleden uitgebrachte leerboek Organiseer je informatie en is geschreven door deels dezelfde auteurs. Het boek heeft niet alleen een nieuwe titel, het bevat ook een aantal nieuwe hoofdstukken, zoals over ‘ontsluiting’ in SharePoint en over hyperlinking. Verder zijn de eerder behandelde onderwerpen voor een belangrijk deel opnieuw beschreven en aangevuld met de nieuwste ontwikkelingen zoals beeldherkenning en machine learning.

Uitgangspunt van het boek is dat het (digitaal) kunnen vinden wat je zoekt, niet alleen afhankelijk is van goede zoekmachines. Het wordt minstens zo sterk bepaald door de extra maatregelen die worden genomen om informatie vindbaar te maken. Naast klassieke methoden als thesauri en taxonomieën komen daartoe ook allerlei nieuwe en geautomatiseerde technieken aan bod, waaronder ontologieën en toepassing van schema.org-markering in webpagina's.

Maak het vindbaar op schijven, sites en SharePoint is als Open Textbook beschikbaar en kan gratis gedownload worden bij www.udoc.nl. Wie toch papier prefereert, kan via ‘printing on demand’ voor 15 euro op www.1boek.nl een gedrukt exemplaar bestellen.
 

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #6: Marco de Niet kijkt terug op 11 jaar DEN

In de nieuwste IP aandacht voor een onderzoek naar opleidingsbehoeften in ons vakgebied, de indrukken van een big data-congres in New York, interview met Marco de Niet bij zijn afscheid van DEN (en tevens spreker op het komende KNVI Jaarcongres) en drie zelfhulp)boeken over smartphoneverslaving.