1603 x gelezenReageer
Bellingcats crowdfundingactie geslaagd
Bellingcats crowdfundingactie geslaagd
4 april 2017

Op 2 april - de internationale Factcheckingdag - is het in onderzoeksjournalistiek gespecialiseerde collectief Bellingcat erin geslaagd het streefbedrag van haar crowdfundingactie binnen te halen.

Op die dag werd met een schenking van zowel de VOGIN-IP-lezing als het GO Fonds (elk 1500 pond) de gevraagde 60.000 pond volgemaakt. Een paar dagen later heeft ook het VOGIN Fonds nog eenzelfde bijdrage van 1500 pond gedaan.

De teller staat inmiddels al op bijna 65.000 pond. En de crowdfundingactie duurt nog ruim een dag.

Zaken structureel beter aanpakken
In 2014 startte oprichter Eliot Higgins een crowdfundingactie op Kickstarter om te kunnen beginnen met zijn internationale collectief Bellingcat. De afgelopen jaren is Bellingcat betrokken geweest bij onder andere onderzoek rondom de MH17, militaire acties in het Midden-Oosten en de verblijfplaats van IS-aanhangers. Nu doet Higgins weer een beroep op de crowd. Dit keer om personeel in te kunnen huren, de website in de lucht te houden, een developer te betalen – kortom, al die zaken om de activiteiten structureel beter te kunnen uitvoeren.

Workshop voor Vogin Academie
Bellingcat-onderzoeker Christiaan Triebert sprak op de VOGIN-IP-lezing, afgelopen 9 maart, over zijn werkzaamheden. Hij heeft toegezegd om – op een nader te bepalen tijdstip – een workshop voor Vogin Academie te verzorgen. De deelnemers krijgen training in het gebruik van de tools die de Bellingcat-onderzoekers zelf gebruiken – en waar Triebert tijdens de VOGIN-IP-lezing al een en ander van heeft laten zien.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.