927 x gelezenReageer
Wikipedia wil graag meer vrouw-gerelateerde onderwerpen
Wikipedia wil graag meer vrouw-gerelateerde onderwerpen
6 maart 2017

Op de Internationale Vrouwendag, 8 maart a.s., vragen vrijwilligers van Wikipedia extra aandacht voor de vrouw. De reden: “Wikipedia bevat veel informatie over onderwerpen zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. Wat mist is informatie over onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden,” zo laat de online encyclopedie in een persbericht weten.

Doel van deze actie is om meer artikelen over vrouwen op Wikipedia te krijgen maar ook om meer vrouwen zelf aan het schrijven te krijgen. Er zijn bijeenkomsten in het land - maar ook online - waar zowel beginnende als ervaren Wikipedia-bewerkers hun steentje kunnen bijdragen. Deelnemers kunnen putten uit een lange lijst met ontbrekende artikelen, kunnen artikelen van een anderstalige Wikipedia vertalen, of kunnen korte al bestaande artikelen verder uitbreiden.

Sinds 2015 is een groep van voornamelijk vrouwelijke Wikipedia-bewerkers actief om de achterstand van vrouwen op Wikipedia weg te werken. Online besteedt de werkgroep veel aandacht aan de begeleiding van nieuwe bewerkers. Daarnaast signaleren ze inhoudelijke lacunes op Wikipedia en brengen deze onder de aandacht bij geïnteresseerde Wikipedia-bewerkers én kennisinstellingen.  

In 2016 organiseerde de werkgroep rond internationale vrouwendag een schrijfweekend waaraan zowel online als offline kon worden deelgenomen. Binnen twee dagen werden er ruim tachtig nieuwe artikelen geschreven op Wikipedia. In totaal werden er in 2016 tijdens activiteiten van de werkgroep meer dan 600 nieuwe artikelen geschreven over vrouwen en vrouwenonderwerpen.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.