1158 x gelezenReageer
Meer dan 300 tijdschriften goedgekeurd voor digitalisering
Meer dan 300 tijdschriften goedgekeurd voor digitalisering
28 februari 2017

Voor de najaarsronde 2016 van Metamorfoze, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed, heeft de Adviescommissie Tijdschriften ruim 300 tijdschriften goedgekeurd voor digitalisering. De aanvragen komen van elf erfgoedinstellingen, waaronder Atria, EYE Film Instituut Nederland, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nederlands Fotomuseum en het Zuid-Afrikahuis. 

Een opvallende aanvraag komt van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam met een grote collectie Joodse tijdschriften uit de Bibliotheca Rosenthaliana, schrijft Metamorfose op haar site. De goedgekeurde tijdschriften gaan voor de verwerking en digitalisering naar de Koninklijke Bibliotheek en komen aan het eind van het traject op Delpher beschikbaar.

Bij deze aanvraagronde zitten een paar nieuwe instellingen die nog niet eerder bij Metamorfoze een aanvraag hebben ingediend. Een daarvan is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid met zeven goedgekeurde titels, zoals Radio-Expres (1923-1948) en Radiobode: officieel orgaan van de Algemeene Vereeniging Radio-Omroep (1927-1960). Een andere nieuwkomer is het Koninklijk Wiskundig Genootschap met Het Archief voor Wiskunde (1875-1960).

(bron: www.metamorfoze.nl)

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.