Nationale Bibliotheek Israël lanceert database Ktiv

De Nationale Bibliotheek van Israël heeft afgelopen woensdag de database Ktiv gelanceerd, een online archief van tienduizenden Joodse manuscripten die afkomstig zijn uit de wereldwijde collecties van andere organisaties. Door het initiatief komen documenten die verdeeld waren over die verschillende collecties voor het eerst in eeuwen weer bij elkaar.

Amsterdam krijgt nieuwe digitale opleiding

Amsterdam krijgt een nieuwe opleiding, volledig gericht op de gevolgen van de digitalisering van de samenleving. Door dit initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen zo’n 12.000 studenten de komende jaren terecht bij de Digital Society School.

Nationale uitrol voor Musea in gebaren van Foam

In maart 2016 startten Fotografiemuseum Foam en Wat Telt! het project Musea in Gebaren in acht musea in Amsterdam. Musea in gebaren leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Jonge deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea.

Linden Lab lanceert VR-wereld Sansar

Linden Lab, het bedrijf achter de virtuele wereld Second Life, heeft maandag de bètaversie van Sansar gelanceerd, een nieuwe wereld die is gericht op virtual reality (VR).

Politie laat burgers gestolen data controleren

De Nederlandse politie introduceert een nieuw middel in de strijd tegen cybercriminaliteit: een database met op dit moment al ruim zestigduizend e-mailadressen. Deze gegevens nam de recherche tijdens onderzoeken in beslag. Op Politie.nl kunnen burgers voortaan zelf controleren of hun data in criminele handen zijn gevallen. In dat geval helpt het korps bij het nemen van maatregelen.

Beeld en Geluid opent tv-archief voor publiek

Het televisiearchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid komt voor een groot deel beschikbaar voor het publiek. De collectie is nu nog niet vrij toegankelijk omdat auteursrechten een belemmering vormen.

Bijna 300 bibliotheken weg door bezuinigingen

Bijna 300 bibliotheken hebben de afgelopen vijf jaar hun deuren moeten sluiten vanwege gemeentelijke bezuinigingen. Daarmee werd door de gemeenten 38 miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit een rondgang van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Erfgoed Leiden zoekt hulp Leidenaars

Erfgoed Leiden heeft vorige week ’Lens op Leiden’ gelanceerd, een tool waarmee Leidenaren en andere belangstellenden kunnen helpen de locatie van duizenden historische afbeeldingen vast te stellen.

Nederlandse hoogleraren: peerreviews onder druk


Door tijdgebrek en de juiste expertise staan Peerreviews, het systeem waarin wetenschappers elkaars wetenschappelijke artikelen beoordelen onder druk. Dat zeggen 22 Nederlandse hoogleraren in een peiling van Trouw.

UB Leiden start Leiden Special Collections Blog

De Universitaire Bibliotheken Leiden is gestart met het Leiden Special Collections Blog. Conservatoren, gasten en fellows van het Scaliger Instituut zullen schrijven over nieuwe aanwinsten, interessante ontdekkingen, bijzondere stukken, tentoonstellingen en vele andere onderwerpen. De rijke collecties van de Universiteit Leiden vormen de bron van inspiratie voor het blog.

Nieuwe bibliotheek UvA op Binnengasthuisterrein

De nieuwe Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komt definitief op het Binnengasthuisterrein, in de Tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis. Het College van Bestuur van de universiteit is tot dit besluit gekomen op basis van de raadpleging van de academische gemeenschap, de analyse van een extern stedenbouwkundige, het oordeel van de toetsgroep én het positieve advies van de medezeggenschap: de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR).

Ruim een derde werknemers is het oneens met aftapwet

Maar liefst 36 procent van de werknemers is het oneens met de aftapwet die per 1 januari 2018 van kracht wordt. Zij zijn het er niet mee eens dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten vanaf dat moment de bevoegdheid hebben om al het internetverkeer (mobiel en vast) af te tappen. Dit blijkt uit onderzoek van BIT onder meer dan 1.000 werknemers met een kantoorbaan in Nederland. De aftapwet is een herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 en is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer.

Rijksmuseum zet alle tekeningen van Rembrandt online

64 Landschappen, bijbelse voorstellingen, portretten en alledaagse taferelen van Rembrandt geven onderzoekers, studenten én liefhebbers vanaf nu makkelijk toegang tot nieuwe inzichten, kennis en inspiratie.

NVBA viert 70-jarig bestaan met jubileumcongres

Het NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren) bestaat 70 jaar. Om dat te vieren organiseert dit netwerk voor informatieprofessionals op 21 september a.s. in Deventer een jubileumcongres. Hier worden de impact en mogelijkheden belicht die de digitale transformatie heeft voor organisaties.

Tropenmuseum brengt audiocollectie onder bij Beeld en Geluid

Het Tropenmuseum heeft haar audiocollectie ondergebracht bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een samenwerking met RE:VIVE en het Research Center for Material Culture, genaamd Unlocking Sounds, blaast de opnamen nieuw leven in. De archieven worden opengesteld voor internationale muzikanten.

Koningin Máxima opent Asian Library

Koningin Máxima opent op 14 september de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden. De officiële openingsceremonie is in de Leidse Pieterskerk.

Marco de Niet (DEN) stapt over naar Universitaire Bibliotheken Leiden

Marco de Niet start op 18 september als divisiemanager onderzoek- en onderwijsdiensten en plaatsvervangend directeur bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Hij volgt drs. Kees Konings op die per 1 oktober 2017 met pensioen gaat. De Niet is sinds 2007 directeur van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), het nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector.

Gerenoveerde Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam officieel geopend

Op 29 juni jl. vierde de universiteit de opening van de gerenoveerde universiteitsbibliotheek. Sinds oktober 2015 is er gewerkt aan de modernisering van de universiteitsbibliotheek. Het resultaat: een lichter, ruimer en overzichtelijker gebouw, met ruim 900 studieplekken en een nieuwe entree.

Online supermarkt Picnic haalt boeken van Bibliotheek Houten thuis op 

Online supermarkt Picnic levert in Houten niet alleen de boodschappen af, maar sinds kort ook bibliotheekboeken. De uitgeleende titels van Bibliotheek Houten worden met elektrische bezorgwagentjes gratis thuis opgehaald en teruggebracht naar de bibliotheek.KB en uitgeverij Kluitman tekenen digitaliseringsovereenkomst

De KB en uitgeverij Kluitman hebben op 26 juni jl. hun handtekening gezet onder een digitaliseringsovereenkomst. Kluitman is de eerste uitgever in Nederland van wie de KB het recente fonds (1940-2000) zal digitaliseren. De kosten ervan dragen ze gezamenlijk.

 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.