Bibliotheek UvA/HvA organiseert middag over figshare for institutions

De Bibliotheek UvA/HvA organiseert op 30 mei een informatiemiddag over de implementatie van figshare for institutions. Dit is een platform waarmee onderzoeksdata kunnen worden opgeslagen, gedeeld, gepubliceerd enzovoort.

Nieuw beleid UKB 2017-2020 gepresenteerd

Op 20 april heeft UKB, het samenwerkingsverband van de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek, haar nieuwe beleid 'De kracht van synergie: UKB ambities 2017-2020' gepresenteerd. De ambities in het document zijn samen met de UKB-werkgroepen geformuleerd en zullen in de periode 2017-2020 vanuit verschillende samenstellingen worden vormgegeven.

Nieuw leerboek voor informatieprofessionals: 'Maak het vindbaar'

Op 20 april is een nieuw leerboek uitgekomen over het inhoudelijk toegankelijk en daarmee ‘vindbaar’ maken van informatie. De titel luidt dan ook: 'Maak het vindbaar op schijven, sites en SharePoint'.

Oud-redacteur Hans van der Laan overleden

Op 84-jarige leeftijd is Hans van der Laan overleden, oud-redacteur van IP | vakblad voor informatieprofessionals. Hans heeft aan de wieg gestaan van het magazine.

Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken kiest voor ‘groene route’ van open access publiceren

Het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) spreekt zich uit voor de 'groene route' van Open Access publiceren. SHB wil met deze keuze bijdragen aan de doelstelling om 100% open access publiceren in 2020 mogelijk te maken.

DEN organiseert Conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed voor de erfgoed- en cultuursector

Op 16 mei organiseert DEN – Kennisinstituut Digitale Cultuur de 'Conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed' in Amersfoort. DEN markeert met deze conferentie haar nieuwe missie als het nationale kennisinstituut digitale cultuur, voor zowel de erfgoedsector als de cultuurmakers.

Turing Award voor Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee heeft de Turing Award, de zogenaamde ’Nobelprijs’ binnen de informatica, gewonnen. Hij krijgt de prijs voor het uitvinden van het World Wide Web. De prijs wordt tegenwoordig gefinancierd door Google en gaat vergezeld van een cheque van één miljoen dollar.

Bellingcats crowdfundingactie geslaagd

Op 2 april - de internationale Factcheckingdag - is het in onderzoeksjournalistiek gespecialiseerde collectief Bellingcat erin geslaagd het streefbedrag van haar crowdfundingactie binnen te halen.

Nedap wint Red Dot Design Award met 'MidRanger'

Nedap heeft met haar ‘MidRanger’ een Red Dot Design Award in de wacht gesleept. De Red Dot Design Award is een prestigieuze internationale onderscheiding op het gebied van industrieel ontwerp. Met de MidRanger kunnen RFID-labels van bibliotheekboeken en andere media eenvoudig en op afstand worden gescand. Op 3 juli wordt de award uitgereikt tijdens het Red Dot Gala in het Duitse Essen.

Persgroep en KB slaan handen ineen voor digitalisering na-oorlogse kranten

De KB en de Persgroep trekken de komende jaren samen op om belangrijke na-oorlogse landelijke en regionale kranten online beschikbaar te maken. De Persgroep stelt de titels uit haar bezit ter beschikking en de KB spant zich in om die te digitaliseren en hiervoor fondsen te werven.

IISG en FNV sluiten convenant voor 2 miljoen euro

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en de FNV hebben een convenant gesloten over het beheer van het omvangrijke archief van de federatie. Hierin stelt de FNV het IISG een bedrag van meer dan 2 miljoen euro ter beschikking voor archiefverwerking, digitalisering en onderzoek.Beste Bibliotheek van Nederland staat in Den Helder

School 7 in Den Helder is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland en mag een jaar lang deze titel dragen. Den Helder kreeg op 14 maart tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Assen de NBD Biblion Award 2017 uitgereikt. Deze jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad.

Start Vlaams-Nederlands onderzoek: aan welke opleiding tot informatieprofessional hebben bibliotheken, archieven en andere kennisorganisaties behoefte

In opdracht van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) is begin maart een onderzoek gestart naar het opleidingsveld in relatie tot de wensen van het werkveld. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag aan welke opleiding tot informatieprofessional bibliotheken, archieven en andere kennisorganisaties behoefte hebben.

Berners-Lee: 3 ontwikkelingen vormen bedreiging voor het www

Tim Berners-Lee is samen met Robert Cailliau de bedenker van het world wide web. Zijn idee was dat het web de mensheid ten goede zou komen. Maar een drietal ontwikkelingen dreigen roet in het eten te gooien.

Hof van Justitie EU: geen verlaagd btw-tarief voor e-books

Op 7 maart heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in een arrest bevestigd dat e-books niet onder een verlaagd btw-tarief mogen vallen.

Europees Hof: geen recht om vergeten te worden in handelsregister

De informatie die de Kamer van Koophandel verzamelt in het handelsregister valt niet onder het recht om vergeten te worden. Daarom mag de informatie gewoon worden bewaard en openbaar gemaakt.

Rathenau: ‘Maatschappij nog niet klaar voor digitale samenleving’

Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke spelers zijn onvoldoende toegerust om onze fundamentele rechten te beschermen. Dat blijkt uit het rapport ‘Opwaarderen’ van het Rathenau Instituut. We hebben onze app’s, onze software en onze technologie wel regelmatig opgewaardeerd, maar we zijn volgens het Rathenau Instituut vergeten om de maatschappij te updaten.

Gezocht: de jongste archivarissen van Nederland

Voor de IP-werkspecial (nr. 5) is de redactie op zoek naar de jongste archivarissen van Nederland. Om te komen tot een top-5 hebben we je hulp nodig.

NDE organiseert voor tweede keer Week van het Digitaal Erfgoed

Van 7 t/m 14 april organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) voor de tweede keer de Week van het Digitaal Erfgoed. Tijdens deze week vinden er door het hele land uiteenlopende workshops en bijeenkomsten plaats rondom het toegankelijk maken van digitaal erfgoed. 

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.