Beste Bibliotheek van Nederland staat in Den Helder

School 7 in Den Helder is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland en mag een jaar lang deze titel dragen. Den Helder kreeg op 14 maart tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Assen de NBD Biblion Award 2017 uitgereikt. Deze jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad.

Start Vlaams-Nederlands onderzoek: aan welke opleiding tot informatieprofessional hebben bibliotheken, archieven en andere kennisorganisaties behoefte

In opdracht van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) is begin maart een onderzoek gestart naar het opleidingsveld in relatie tot de wensen van het werkveld. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag aan welke opleiding tot informatieprofessional bibliotheken, archieven en andere kennisorganisaties behoefte hebben.

Berners-Lee: 3 ontwikkelingen vormen bedreiging voor het www

Tim Berners-Lee is samen met Robert Cailliau de bedenker van het world wide web. Zijn idee was dat het web de mensheid ten goede zou komen. Maar een drietal ontwikkelingen dreigen roet in het eten te gooien.

Hof van Justitie EU: geen verlaagd btw-tarief voor e-books

Op 7 maart heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in een arrest bevestigd dat e-books niet onder een verlaagd btw-tarief mogen vallen.

Europees Hof: geen recht om vergeten te worden in handelsregister

De informatie die de Kamer van Koophandel verzamelt in het handelsregister valt niet onder het recht om vergeten te worden. Daarom mag de informatie gewoon worden bewaard en openbaar gemaakt.

Rathenau: ‘Maatschappij nog niet klaar voor digitale samenleving’

Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke spelers zijn onvoldoende toegerust om onze fundamentele rechten te beschermen. Dat blijkt uit het rapport ‘Opwaarderen’ van het Rathenau Instituut. We hebben onze app’s, onze software en onze technologie wel regelmatig opgewaardeerd, maar we zijn volgens het Rathenau Instituut vergeten om de maatschappij te updaten.

Gezocht: de jongste archivarissen van Nederland

Voor de IP-werkspecial (nr. 5) is de redactie op zoek naar de jongste archivarissen van Nederland. Om te komen tot een top-5 hebben we je hulp nodig.

NDE organiseert voor tweede keer Week van het Digitaal Erfgoed

Van 7 t/m 14 april organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) voor de tweede keer de Week van het Digitaal Erfgoed. Tijdens deze week vinden er door het hele land uiteenlopende workshops en bijeenkomsten plaats rondom het toegankelijk maken van digitaal erfgoed. 

Ronald Prins (Fox-IT): ‘We hebben een nieuwe generatie politici nodig voordat het thema cybersecurity goed opgepakt wordt’

Ronald Prins is directeur van Fox-IT. In Nederland is dit bedrijf vooral bekend doordat ze de overheid helpt om staatsgeheimen te beveiligen. In een interview met IP | vakblad voor informatieprofessionals vertelt Prins over de cyberbedreigingen waaraan Nederland steeds meer blootstaat. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’

Eugene Garfield, bedenker van de citatie-indexen, overleden

De Amerikaanse linguïst, zakenman en een van de founding fathers van bibliometrie en scientometrie Eugene Garfield is op 26 februari jl. overleden. Hij is 91 jaar geworden.

Wikipedia wil graag meer vrouw-gerelateerde onderwerpen

Op de Internationale Vrouwendag, 8 maart a.s., vragen vrijwilligers van Wikipedia extra aandacht voor de vrouw. De reden: “Wikipedia bevat veel informatie over onderwerpen zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. Wat mist is informatie over onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden".

New York Public Library koopt archief van rockzanger Lou Reed

De New York Public Library heeft het complete archief van Lou Reed gekocht, de rockartiest die in 2013 overleed. “Mijn droom is altijd geweest om het werk van Lou volledig openbaar te maken voor het publiek”, zei z'n weduwe Laurie Anderson in een persbericht.

José Sanders benoemd tot hoogleraar Narratieve Communicatie

José Sanders is met ingang van 1 februari jl. benoemd tot hoogleraar Narratieve Communicatie, oftewel storytelling, aan de Radboud Universiteit. Sanders is sinds 2009 universitair hoofddocent Communicatie- en Informatiewetenschappen aan deze universiteit.

Bol.com en Kobo lanceren abonnementsdienst voor e-books

Bol.com heeft op 22 februari samen met e-readerproducent Kobo een abonnementsdienst voor e-books gelanceerd. Voor een vast bedrag van € 9,99 per maand hebben abonnees onbeperkt toegang tot 40.000 e-books, waaronder ruim 16.000 Nederlandstalige titels.

D66: Toekomst bibliotheek Vredespaleis onzeker

Het kabinet wil de subsidie voor de bibliotheek van het Vredespaleis per 1 januari 2019 beëindigen, waardoor het voortbestaan van de bibliotheek op het spel komt te staan. De bibliotheek van het Vredespaleis wordt gezien als een hoogstaande en unieke collectie op het gebied van internationaal recht.

Meer dan 300 tijdschriften goedgekeurd voor digitalisering

Voor de najaarsronde 2016 van Metamorfoze, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed, heeft de Adviescommissie Tijdschriften ruim 300 tijdschriften goedgekeurd voor digitalisering.

Monitor brengt Amsterdamse museumsector in beeld

Onlangs is de tweede Amsterdam Museum Monitor gepresenteerd. Dit rapport van de Stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea brengt de museale sector uitgebreid in kaart en laat zien welk belang de musea hebben in de stad en de regio.

Journalistiekstudent bouwt plug-in tegen nepnieuws

Journalistiekstudent Floris de Bijl heeft een plug-in gebouwd die de gebruiker waarschuwt wanneer hij op een site met nepnieuws stuit. De plug-in Fake News Blocker (alleen beschikbaar voor Google Chrome) controleert of URLs voorkomen in een database met nepnieuwssites.

Nationaal Plan Open Science gepresenteerd

Alle wetenschappelijke artikelen en zoveel mogelijk de daarvoor gebruikte onderzoeksgegevens vrij toegankelijk maken voor iedereen. En wel binnen drie jaar. Dat is de inzet van het Nationaal Plan Open Science. Het plan, waarbij tien organisaties het voortouw nemen, is op 9 februari aan staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) aangeboden.

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.