Nederlandse hoogleraren: peerreviews onder druk


Door tijdgebrek en de juiste expertise staan Peerreviews, het systeem waarin wetenschappers elkaars wetenschappelijke artikelen beoordelen onder druk. Dat zeggen 22 Nederlandse hoogleraren in een peiling van Trouw.

UB Leiden start Leiden Special Collections Blog

De Universitaire Bibliotheken Leiden is gestart met het Leiden Special Collections Blog. Conservatoren, gasten en fellows van het Scaliger Instituut zullen schrijven over nieuwe aanwinsten, interessante ontdekkingen, bijzondere stukken, tentoonstellingen en vele andere onderwerpen. De rijke collecties van de Universiteit Leiden vormen de bron van inspiratie voor het blog.

Nieuwe bibliotheek UvA op Binnengasthuisterrein

De nieuwe Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komt definitief op het Binnengasthuisterrein, in de Tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis. Het College van Bestuur van de universiteit is tot dit besluit gekomen op basis van de raadpleging van de academische gemeenschap, de analyse van een extern stedenbouwkundige, het oordeel van de toetsgroep én het positieve advies van de medezeggenschap: de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR).

Ruim een derde werknemers is het oneens met aftapwet

Maar liefst 36 procent van de werknemers is het oneens met de aftapwet die per 1 januari 2018 van kracht wordt. Zij zijn het er niet mee eens dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten vanaf dat moment de bevoegdheid hebben om al het internetverkeer (mobiel en vast) af te tappen. Dit blijkt uit onderzoek van BIT onder meer dan 1.000 werknemers met een kantoorbaan in Nederland. De aftapwet is een herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 en is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer.

Rijksmuseum zet alle tekeningen van Rembrandt online

64 Landschappen, bijbelse voorstellingen, portretten en alledaagse taferelen van Rembrandt geven onderzoekers, studenten én liefhebbers vanaf nu makkelijk toegang tot nieuwe inzichten, kennis en inspiratie.

NVBA viert 70-jarig bestaan met jubileumcongres

Het NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren) bestaat 70 jaar. Om dat te vieren organiseert dit netwerk voor informatieprofessionals op 21 september a.s. in Deventer een jubileumcongres. Hier worden de impact en mogelijkheden belicht die de digitale transformatie heeft voor organisaties.

Tropenmuseum brengt audiocollectie onder bij Beeld en Geluid

Het Tropenmuseum heeft haar audiocollectie ondergebracht bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een samenwerking met RE:VIVE en het Research Center for Material Culture, genaamd Unlocking Sounds, blaast de opnamen nieuw leven in. De archieven worden opengesteld voor internationale muzikanten.

Koningin Máxima opent Asian Library

Koningin Máxima opent op 14 september de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden. De officiële openingsceremonie is in de Leidse Pieterskerk.

Marco de Niet (DEN) stapt over naar Universitaire Bibliotheken Leiden

Marco de Niet start op 18 september als divisiemanager onderzoek- en onderwijsdiensten en plaatsvervangend directeur bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Hij volgt drs. Kees Konings op die per 1 oktober 2017 met pensioen gaat. De Niet is sinds 2007 directeur van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), het nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector.

Gerenoveerde Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam officieel geopend

Op 29 juni jl. vierde de universiteit de opening van de gerenoveerde universiteitsbibliotheek. Sinds oktober 2015 is er gewerkt aan de modernisering van de universiteitsbibliotheek. Het resultaat: een lichter, ruimer en overzichtelijker gebouw, met ruim 900 studieplekken en een nieuwe entree.

Online supermarkt Picnic haalt boeken van Bibliotheek Houten thuis op 

Online supermarkt Picnic levert in Houten niet alleen de boodschappen af, maar sinds kort ook bibliotheekboeken. De uitgeleende titels van Bibliotheek Houten worden met elektrische bezorgwagentjes gratis thuis opgehaald en teruggebracht naar de bibliotheek.KB en uitgeverij Kluitman tekenen digitaliseringsovereenkomst

De KB en uitgeverij Kluitman hebben op 26 juni jl. hun handtekening gezet onder een digitaliseringsovereenkomst. Kluitman is de eerste uitgever in Nederland van wie de KB het recente fonds (1940-2000) zal digitaliseren. De kosten ervan dragen ze gezamenlijk.

Ronald Giphart gaat experiment aan voor Nederland Leest

Wat gebeurt er als de techniek met literatuur aan de slag gaat? Dat is de vraag bij een experiment dat auteur Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aangaat. Het streven van het experiment is om het ontstane verhaal in november te publiceren bij het Geschenkboek van Nederland Leest, de heruitgave 'Ik, robot' van Isaac Asimov.

Rapport afdracht leenrechtvergoedingen gepubliceerd

Minister Bussemaker van OCW heeft 16 juni het eindrapport van het onderzoek naar de afdracht van leenrechtgelden naar de Tweede Kamer gestuurd Een van de bevindingen is dat over de periode 2006-2015 het aantal uitleningen gedaald van ongeveer 125 miljoen naar ongeveer 80 miljoen.

KNVI zoekt jong talent

Op 9 november kun jij, studerende of werkende jonge vakgenoot, tijdens het KNVI congres je bijzondere verhaal vertellen. En je maakt ook nog eens kans op een mooie geldprijs.

Helft van Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent

Uit de nieuwste meting van de internationale studie GfK ViewScape blijkt dat 49% van de Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent via een abonnement of losse verkoop. Leeftijd en levensfase hebben de meeste impact op de manier van kijken. 55+ers kijken dagelijks 3 uur en 40 minuten aan het kijken van online video content.

Inzenden voor Tiele-scriptieprijs 2017 gestart

Dit jaar schrijft de Dr. P.A. Tiele-Stichting weer een prijs uit voor de beste scriptie op het gebied van de boekwetenschap in de ruimste zin des woords. Deelname staat open voor iedere studerende aan een wo- of hbo-opleiding in Nederland en Vlaanderen.

Breng met KB Lab Bot digitaal erfgoed onder de aandacht

Hoe kunnen erfgoedorganisaties hun digitale erfgoed op een speelse manier onder de aandacht brengen? Met die vraag in het achterhoofd heeft de KB samen met ontwikkelaar Hay Kranen een prototype gemaakt van een Facebook Messenger Chatbot. De KB Lab Bot is sinds 12 juni voor iedereen beschikbaar.

Google Arts & Culture start project ‘We wear culture'

Google Arts & Culture maakt sinds 8 juni jl. 3000 jaar mode toegankelijk voor iedereen. Aan dit project, genaamd 'We wear culture’, werken 180 partners uit meer dan 40 landen mee.

 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.