Nu zelf scannen in studiezaal van het Nationaal Archief

Bezoekers van het Nationaal Archief kunnen sinds kort originele stukken zelf scannen. Het archief heeft een professionele, handzame scanner in de studiezaal geplaatst die bezoekers gratis kunnen gebruiken.

Kobo start met ontwikkeling ‘exclusieve content’

Linda Jansma lanceert op 19 oktober haar nieuwste serie, I'n naam van de vade'r. Verder beleven de nieuwste boeken van Willem Asmans serie 'Rebound' een pre-release. Exclusief, want deze series zijn alleen beschikbaar via Kobo, bol.com en in het ebook-abonnement Kobo Plus.

Programma Embassy of Data belicht vraagstukken over data

Van 20 tot en met 29 oktober vindt in het voormalige V&D-gebouw in Eindhoven Embassy of Data plaats. Dit programma is een onderdeel van het World Design Event en wil meer bewustzijn creëren over de mogelijkheden en kansen van data, maar ook over de bedreigingen én tekortkomingen.

Bibliothecarissen en conservatoren meest vergrijsde beroepsgroepen van Nederland

Het aantal oudere werkenden is in de periode 2003-2016 bijna verdubbeld. Er zijn meer 55-plussers dan toen, en mensen in deze groep hebben vaker betaald werk. Van alle beroepsgroepen is die van bibliothecarissen en conservatoren het meest vergrijsd. Dat meldt het CBS op grond van een analyse van cijfers over werkende 55-plussers.

EBBEN Partners gaat samenwerken met ZyLAB

EBBEN Partners, onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van fraude en integriteit, heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met ZyLAB, leverancier van eDiscovery-oplossingen.

'Artistieke nalatenschap Jan Wolkers naar Leiden’

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden willen de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) aankopen. De oude wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen zou hiermee in vervulling gaan.

Vereniging voor het Theologisch Bibliothecariaat blaast 70 kaarsjes uit

De Vereniging voor het Theologisch Bibliothecariaat viert op 31 oktober haar 70-jarige bestaan.

Hoogleraar Communicatie- & Informatiewetenschappen Hans Hoeken houdt oratie

In zijn rede getiteld 'Communicatie in de 21e eeuw' gaat Hans Hoeken op 2 november in op het heil dat mensen verwachten van communicatie en mediagebruik.

 RKD lanceert Mapping Artists

Voor de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs 1789-1914' verrichtte het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis samen met het Van Gogh Museum museaal onderzoek. Om de uitkomsten van dit onderzoek te visualiseren heeft het RKD de applicatie Mapping Artists ontwikkeld.

Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) op 4 november

De Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) op zaterdag 4 november staat onder andere in het teken van ‘facts matter’ en de samenwerkingen met GLAMs (culturele instellingen) en educatieve partners.

Algemeen Letterkundig Lexicon bestaat vijf jaar

Een volledig geactualiseerde en aangevulde versie van het Algemeen Letterkundig Lexicon (ALL) is vandaag gelanceerd. Aanleiding voor de redactie om flink uit te pakken is het vijfjarig bestaan van het ALL.

Hoogleraar Digital security Bart Jacobs nummer 1 in Cybersecurity top-50

Bart Jacobs, hoogleraar Digital security aan de Radboud Universiteit, staat op nummer 1 in de Cybersecurity top-50 van Follow the Money. Volgens het journalistieke platform is Jacobs de meest invloedrijke persoon in het Nederlandse publieke debat over cybersecurity.

Volgend jaar mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Wat betekent dit voor uw organisatie? Hoe gaat u om met de wetgeving en de richtlijnen? KBenP ondersteunt organisaties met de implementatie van deze nieuwe privacywetgeving.

'Nederland in kopgroep privacybescherming'

Nederland doet het vaak bovengemiddeld goed als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Rechtswetenschappers van het onderzoeksinstituut eLaw van de Universiteit Leiden vergeleken acht Europese landen op verschillende privacy-aspecten, zoals overheidsbeleid, wetgeving, en toezicht en handhaving. Duitsland is koploper, landen als Italië en Roemenië blijven achter.

Boekenwereld wijdt special aan Rijksmuseum-bibliotheek

Het magazine Boekenwereld heeft een special uitgebracht over de bibliotheek van het Rijksmuseum Amsterdam.

IP maakt KNVI Jaarcongresspecial

‘Informatie is macht’. Onder die titel organiseert de vakvereniging KNVI op 9 november a.s. het Jaarcongres. Samen met verschillende sprekers kijkt IP | vakblad voor informatieprofessionals in deze congresspecial vooruit naar deze dag.

Ruim 56.000 oude drukken Universiteit Leiden in Google Books

In een jaar tijd zijn ruim 56.000 boeken uit de bibliotheek van de Universiteit Leiden gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Dat meldt de bibliotheek op haar website. Het betreft titels die in Nederland zijn uitgegeven vóór 1876 en waarop geen auteursrecht meer rust. Ze zijn beschikbaar via de Catalogus, Google Books en Delpher.

Rotterdam krijgt stationsbibliotheek

Na Haarlem krijgt ook Rotterdam binnenkort een stationsbibliotheek. De Bibliotheek op het Station opent op 1 november.

Noordhoff gaat samenwerken met streamingdienst BUKU

Noordhoff Uitgevers gaat een deel van haar hbo-fonds aanbieden via de streamingdienst BUKU. Op die manier kunnen studenten altijd en overal over hun studieboeken te beschikken

 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).