Ronald Giphart gaat experiment aan voor Nederland Leest

Wat gebeurt er als de techniek met literatuur aan de slag gaat? Dat is de vraag bij een experiment dat auteur Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aangaat. Het streven van het experiment is om het ontstane verhaal in november te publiceren bij het Geschenkboek van Nederland Leest, de heruitgave 'Ik, robot' van Isaac Asimov.

Rapport afdracht leenrechtvergoedingen gepubliceerd

Minister Bussemaker van OCW heeft 16 juni het eindrapport van het onderzoek naar de afdracht van leenrechtgelden naar de Tweede Kamer gestuurd Een van de bevindingen is dat over de periode 2006-2015 het aantal uitleningen gedaald van ongeveer 125 miljoen naar ongeveer 80 miljoen.

KNVI zoekt jong talent

Op 9 november kun jij, studerende of werkende jonge vakgenoot, tijdens het KNVI congres je bijzondere verhaal vertellen. En je maakt ook nog eens kans op een mooie geldprijs.

Helft van Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent

Uit de nieuwste meting van de internationale studie GfK ViewScape blijkt dat 49% van de Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent via een abonnement of losse verkoop. Leeftijd en levensfase hebben de meeste impact op de manier van kijken. 55+ers kijken dagelijks 3 uur en 40 minuten aan het kijken van online video content.

Inzenden voor Tiele-scriptieprijs 2017 gestart

Dit jaar schrijft de Dr. P.A. Tiele-Stichting weer een prijs uit voor de beste scriptie op het gebied van de boekwetenschap in de ruimste zin des woords. Deelname staat open voor iedere studerende aan een wo- of hbo-opleiding in Nederland en Vlaanderen.

Breng met KB Lab Bot digitaal erfgoed onder de aandacht

Hoe kunnen erfgoedorganisaties hun digitale erfgoed op een speelse manier onder de aandacht brengen? Met die vraag in het achterhoofd heeft de KB samen met ontwikkelaar Hay Kranen een prototype gemaakt van een Facebook Messenger Chatbot. De KB Lab Bot is sinds 12 juni voor iedereen beschikbaar.

Google Arts & Culture start project ‘We wear culture'

Google Arts & Culture maakt sinds 8 juni jl. 3000 jaar mode toegankelijk voor iedereen. Aan dit project, genaamd 'We wear culture’, werken 180 partners uit meer dan 40 landen mee.

Voormalige hoofd van Oekraïense bibliotheek (Moskou) schuldig bevonden

De Russische Natalya Sharina, toentertijd hoofd van de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou, werd in oktober 2015 opgepakt en sindsdien onder huisarrest geplaatst. Op 5 juni jl. werd ze schuldig bevonden vanwege ‘haatzaaien’ en verduistering van bibliotheekgelden.

Bits of Freedom roept 9 juni uit tot Dag van de Internetvrijheid

Bits of Freedom heeft vrijdag 9 juni uitgeroepen tot Dag van de Internetvrijheid. Vanaf 8 uur ’s ochtends worden 12 uur lang 24 gasten live geïnterviewd vanuit een bed in het Volkshotel in Amsterdam.

Rathenau Instituut legt voortaan focus op kansen van technologische ontwikkelingen

Het Rathenau Instituut wil bij toekomstige onderzoeken zijn ‘denkrichting’ omdraaien, zo valt te lezen in het Werkprogramma 2017-2018. Het instituut legt niet langer de focus op risico’s van nieuwe ontwikkelingen.

Google wil met programma 'Be Internet Awesome' kinderen mediawijs maken

Google is een Engelstalig mediawijsheidprogramma, 'Be Internet Awesome', begonnen voor kinderen. Hiermee kunnen kinderen online 'smart, alert, strong, kind and brave’ worden, zo meldt Google op zijn blog.

Expertmeeting 'toekomst van de open opstelling' op 15 juni

De KNVI-afdeling Onderwijs & Onderzoek (O&O) organiseert op 15 juni de expertmeeting ‘Academic wall paper of bron van informatie? De toekomst van de open opstelling in wetenschappelijke bibliotheken’. De expertmeeting vindt plaats in debatcentrum Spui25 in Amsterdam.

Symposium The art of queering op 16 juni

Op 16 juni organiseert het netwerk Queering the collections in Amsterdam het eerste jaarlijkse symposium over beeldende kunst met een LGBTQI-thema in het publieke domein. LGBTQI staat voor ‘lesbian, gay, bisexual, transgender, queer and intersex people’.

Groningse UB Binnenstad feestelijk geopend

De Universiteitsbibliotheek Binnenstad aan de Broerstraat in Groningen is op 30 mei jl. officieel heropend na jaren van renovatie. De UB telt nu ruim 2100 studieplekken, eerder waren dat er 1600.

NOM Kids Monitor 2017: 85% leest een boek

De resultaten van de tweede NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) Kids Monitor zijn beschikbaar. Dit multi-cliënt onderzoek is uitgevoerd door GfK in het voorjaar van 2017 onder 1095 kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar.

 ‘Politieke' tentoonstelling 'Declaring reason' opent in Museum Meermanno| Huis van het boek

Op 2 juni opent filosoof Kars Veling, voormalig directeur van ProDemos en parlementslid, de tentoonstelling ‘Declaring reason. Studenten Grafisch Ontwerpen KABK ontcijferen politieke boeken’. 21 installaties in Museum Meermanno in Den Haag nodigen de bezoeker uit na te denken over onze democratische waarden en hoe die in deze tijd van nepnieuws en socialmediahypes op het spel staan.

Rathenau Instituut: digitale tijdperk vereist nieuwe mensenrechten

Robots, kunstmatige intelligentie en het internet-of-things leggen steeds meer druk op onze mensenrechten, zoals het recht op privacy, op vrijheid van meningsuiting en op bescherming tegen discriminatie. Het behoud van de menselijke waardigheid vereist bovendien twee nieuwe mensenrechten: het recht niet gemeten, geanalyseerd of gecoacht te worden en het recht op betekenisvol menselijk contact. Dat valt te lezen in het rapport 'Mensenrechten in het robottijdperk’, waarin het Rathenau Instituut pleit voor een nieuw Europees verdrag dat de mensenrechten aanpast aan de digitale samenleving.

Literatuurmuseum verwerft vroegste manuscript Reve

Het Literatuurmuseum is in het bezit gekomen van een manuscript van Gerard Reve. Het betreft een bundel met tien gedichten die hij op zestienjarige leeftijd schreef voor zijn jeugdvriendin. Ze zijn Reves oudst bewaarde geschriften en gelden als zijn ’pre-debuut’.

Eerste lichting opleiding Community Librarian gestart

Op 12 mei jl. is de post-hbo-opleiding Community Librarian gestart. De opleiding is ontwikkeld op initiatief van Cubiss Brabant en is gestoeld op het gedachtegoed van de Amerikaanse ‘bibliotheekinnovator’ David Lankes.

 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.