Nationaal Plan Open Science gepresenteerd

Alle wetenschappelijke artikelen en zoveel mogelijk de daarvoor gebruikte onderzoeksgegevens vrij toegankelijk maken voor iedereen. En wel binnen drie jaar. Dat is de inzet van het Nationaal Plan Open Science. Het plan, waarbij tien organisaties het voortouw nemen, is op 9 februari aan staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) aangeboden.

Gegevens afzonderlijke bibliotheken door OCW openbaar gemaakt

Minister Bussemaker van OCW heeft haar besluit van 17 januari 2017 om positief te reageren op een verzoek tot openbaarmaking van gegevens van afzonderlijke bibliotheken geëffectueerd. Kennelijk is de termijn van veertien dagen waarin belanghebbenden nog een bewaarschrift konden indienen en de rechtbank konden vragen om schorsing voorbijgegaan zonder dat er verdere bezwaren kwamen. Het verzoek om openbaarmaking werd gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Elsevier neemt Plum Analytics over van EBSCO

Plum Analytics overgenomen van EBSCO Information Services. Plum Analytics is leverancier van PlumX, een product dat een totaalbeeld van de impact van wetenschappelijk onderzoek geeft voor wetenschappers, uitgevers en financiers.

Elly’s Choice verandert in Bookchoice

Boekenclub Elly’s Choice gaat verder als Bookchoice. De dienst, die internationale ambities heeft, zal naast Nederlandse titels ook Engelse, Duitse, Franse, Spaanse en Portugese titels aanbieden.

Onderzoekers verzenden 10 bit informatie met één foton

Onderzoekers van onderzoeksinstituut MESA+ (Universiteit Twente) zijn erin geslaagd om ruim 10 bit informatie te versturen met één enkel foton. Een foton (”lichtdeeltje") is een verschijningsvorm van elektromagnetische straling. De kennis uit het onderzoek kan toegepast worden om de veiligheid en de snelheid van kwantumcommunicatie te verbeteren. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Optics Express.

13 februari: Themamiddag OKBN over research tools bij kunstbibliotheken en -opleidingen

Op 13 februari organiseert het Overleg Kunst(historische) Bibliotheken Nederland / OKBN een themamiddag over het gebruik van research tools bij de kunstbibliotheken en -opleidingen. Deze middag vindt plaats bij de Willem de Kooning Academie Rotterdam.

Bol.com werkt aan Spotify-achtige dienst voor ebooks

Bol.com lanceert dit voorjaar een abonnementsdienst waarbij klanten voor een vast bedrag per maand ebooks kunnen lenen. Dat meldt De Telegraaf.

Hogeschool Utrecht opent nieuwe centrale bibliotheek

De nieuwe HU Bibliotheek heeft op 9 januari haar deuren geopend in het gerenoveerde gebouw aan de Padualaan 99. “Deze bibliotheek is een serieuze concurrent voor de UB,” zei Tineke Zweed, lid College van Bestuur HU, bij de opening van de bibliotheek.

Verkoop ebooks in VS daalt, uitleen groeit

Volgens Association of American Publishers (AAP) daalde in de eerste helft van 2016 de verkoop van ebooks met 20%. Het aantal uitleningen groeide in 2016 met 16% ten opzichte van het jaar ervoor, meldt OverDrive.

Complete line-up VOGIN-IP-lezing bekend (en inschrijving gestart)

Op 9 maart organiseren VOGIN en IP | vakblad voor informatieprofessionals weer gezamenlijk de jaarlijkse VOGIN-IP-lezing. Het biedt een uitgebreid programma van een hele dag met lezingen en workshops rond het thema "zoeken & vinden". De dag wordt gehouden in het gebouw van de OBA in Amsterdam.

Weer meer papieren boeken verkocht in VS

Er waren dit jaar geen grote bestsellers in de VS en het verkiezingscircus trok zoveel aandacht dat er weinig overbleef voor andere zaken. Desondanks wisten de uitgevers 3,3% meer papieren boeken te verkopen.

Collectie Toots Thielemans naar Koninklijke Bibliotheek van België

De Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België heeft afgelopen december de collectie van Toots Thielemans verworven. De Brusselse jazzmuzikant overleed op 22 augustus 2016 op 94-jarige leeftijd.

Hacking Heritage Lab #1 Bits & Bakstenen op 15 januari

Op 15 januari vindt in Amsterdam de eerste aflevering plaats van Hacking Heritage Labs. In deze Labs staan de vorderingen rond het project ‘De Digitale Stad herleeft’ centraal.

Picturae en MicroFormat Systems samengegaan

Picturae en MicroFormat Systems houden zich bezig met digitalisering en beheer van documenten en audiovisuele bestanden. Op 9 januari zijn beide grote marktspelers samengegaan. Picturae heeft sinds die datum alle aandelen van MicroFormat Systems in bezit.

Bibliotheken Noord Fryslân introduceert WhatsApp-assistente Bibi

Sinds 3 januari is de klantenservice van Bibliotheken Noord Fryslân ook te bereiken via WhatsApp. Online assistente Bibi beantwoordt alle vragen die binnenkomen via het populaire communicatiekanaal.

Eén entree CODA voor museum, archief én bibliotheek

CODA krijgt in de nabije toekomst één ingang voor de bibliotheek, het museum en het archief. De gemeente heeft voor een verbouwing van het cultuurbolwerk een miljoen euro uitgetrokken. Ook is het bedoeling dat er een nieuwe horecavoorziening komt.

Openbaarheidsdag 2017 maakt archiefschatten voor iedereen inzichtelijk

Dinsdag 3 januari 2017 is het weer Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief. Tal van bijzondere documenten zijn vanaf die dag zonder beperking voor iedereen in te zien: van oud-Spanjestrijders, het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus, de Nacht van Schmelzer tot de Bijlmerramp.

KPN huisvest bedrijfscollectie in nieuw Collectiegebouw Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen gaat in het nieuwe Collectiegebouw niet alleen de eigen kunst- en privécollecties van particulieren huisvesten. Ook bedrijven kunnen hun kunstverzameling hier kwijt. KPN is het eerste bedrijf waarvan bekend is dat de collectie naar Rotterdam komt.

 
IP #1 2017: Open web

Sinds november 2016 zijn Amerikaanse klimaatwetenschappers druk bezig om hun databases veilig te stellen, schrijft Enno Meijers in dit nummer. Zij vrezen dat president - en klimaatscepticus - Trump hun onderzoeksprogramma’s zal stilleggen en hun enorme dataverzamelingen van het web zal laten verdwijnen.