Bilzen beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel

De Bibliotheek Bilzen is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2017/2018. De bibliotheek kreeg tijdens het congres Informatie aan Zee in Oostende, op 14 september jl., de NBD Biblion Award uitgereikt door Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel.

Auteurs zien weinig terug voor uitleningen ebooks

De meeste auteurs van wie het werk ook als e-book verschijnt, delen tot op heden niet mee in de opbrengsten verkregen via uitlenen door de bibliotheek en opname in betaalde abonnementsdiensten. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Stichting Lira en de Auteursbond.

Ode aan papier tijdens CODA Paper Art 2017

CODA Museum Apeldoorn presenteert CODA Paper Art 2017, een tentoonstelling waarin alle ruimte wordt geboden aan beeldende kunst van en op papier. Nog tot en met 29 oktober is het werk te zien van ruim 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

30 november International Digital Preservation Day

Op 30 november vindt de eerste International Digital Preservation Day plaats. Op deze dag willen de Digital Preservation Coalition en haar internationale partners laten zien wat er bij het veiligstellen van het maatschappelijke digitale geheugen voor de toekomst inmiddels al bereikt is.

Vernieuwde Airport Library op Schiphol geopend

Op 7 september jl. is de vernieuwde Airport Library op Schiphol geopend. Het delen van verhalen staat voorop.

‘Belastingheffing op nieuwe vormen van datagebruik onontbeerlijk’

Met de snelle groei van die digitale economie wordt onderzoek naar belastingheffing op nieuwe vormen van datagebruik onontbeerlijk. Dat bepleit Krista Bruns, beleidsmedewerker Algemene Fiscale Politiek bij het ministerie Financiën, in economenblad ESB.

Emilie Sitzia benoemd tot bijzonder hoogleraar Illustratie

Emilie Sitzia (1978) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Fiep Westendorp Foundation.

September weer in teken fotowedstrijd Wiki Loves Monuments

In de maand september gaat de grootste fotowedstrijd van de wereld weer van start: Wiki Loves Monuments. Het doel van de wedstrijd is om foto’s van monumenten beschikbaar te krijgen voor – onder andere – gebruik op Wikipedia.

Geslaagd e-Depotpilotproject van Gelders Archief en Regionaal Archief Rivierenland

Het Gelders Archief en het Regionaal Archief Rivierenland voerden van oktober 2016 tot april 2017, in samenwerking met de Gemeente Zaltbommel, een e-Depotpilotproject uit. Met dit project wilden de deelnemende archieven praktijkervaring opdoen en samenwerkingsmogelijkheden op het terrein van digitale archivering verkennen. De uitkomsten vormen de basis voor verdere samenwerking in de toekomst.

Oproep: denk mee over de nieuwe Handreiking Webarchivering

Het Nationaal Archief wil een handreiking opstellen die is gericht op de archivering van websites en uitingen op sociale media door organisaties die aan de archiefwet moeten voldoen. Archiefvormers en andere belangstellenden en geïnteresseerden wordt gevraagd om mee te denken bij het vormgeven van deze handreiking.

Lily Knibbeler voorzitter CDNL

Op 22 augustus is Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, gekozen als voorzitter van CDNL. CDNL is de Conference of Directors of National Libraries, en in 1974 opgericht om gedachtevorming en uitwisseling van ideeën te bevorderen. Het voorzitterschap geldt voor de periode 2017-2021.

Utrechts Archief zet films over Utrechtse geschiedenis online

Het Utrechts Archief heeft 22 nieuwe historische films op zijn website gezet. De beelden komen uit de jaren zeventig en tachtig en brengen de ontwikkeling en groei van de stad Utrecht in beeld.

Koninklijke Bibliotheek van België koopt zeldzame postkaart van James Ensor met bijzonder verhaal

Enkele weken geleden kocht de Koninklijke Bibliotheek van België op een kleine Brusselse veiling onder andere werk van James Ensor (1860-1949). De aangekochte Ensorprent blijkt uitzonderlijker dan aanvankelijk gedacht: het gaat om een zeldzame ‘eerste staat’, een vroege druk, van een zelfportret. Een restauratrice legde de waarheid letterlijk bloot.

Nationale Bibliotheek Israël lanceert database Ktiv

De Nationale Bibliotheek van Israël heeft afgelopen woensdag de database Ktiv gelanceerd, een online archief van tienduizenden Joodse manuscripten die afkomstig zijn uit de wereldwijde collecties van andere organisaties. Door het initiatief komen documenten die verdeeld waren over die verschillende collecties voor het eerst in eeuwen weer bij elkaar.

Amsterdam krijgt nieuwe digitale opleiding

Amsterdam krijgt een nieuwe opleiding, volledig gericht op de gevolgen van de digitalisering van de samenleving. Door dit initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen zo’n 12.000 studenten de komende jaren terecht bij de Digital Society School.

Nationale uitrol voor Musea in gebaren van Foam

In maart 2016 startten Fotografiemuseum Foam en Wat Telt! het project Musea in Gebaren in acht musea in Amsterdam. Musea in gebaren leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Jonge deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea.

Linden Lab lanceert VR-wereld Sansar

Linden Lab, het bedrijf achter de virtuele wereld Second Life, heeft maandag de bètaversie van Sansar gelanceerd, een nieuwe wereld die is gericht op virtual reality (VR).

Politie laat burgers gestolen data controleren

De Nederlandse politie introduceert een nieuw middel in de strijd tegen cybercriminaliteit: een database met op dit moment al ruim zestigduizend e-mailadressen. Deze gegevens nam de recherche tijdens onderzoeken in beslag. Op Politie.nl kunnen burgers voortaan zelf controleren of hun data in criminele handen zijn gevallen. In dat geval helpt het korps bij het nemen van maatregelen.

Beeld en Geluid opent tv-archief voor publiek

Het televisiearchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid komt voor een groot deel beschikbaar voor het publiek. De collectie is nu nog niet vrij toegankelijk omdat auteursrechten een belemmering vormen.

 
IP #6: Marco de Niet kijkt terug op 11 jaar DEN

In de nieuwste IP aandacht voor een onderzoek naar opleidingsbehoeften in ons vakgebied, de indrukken van een big data-congres in New York, interview met Marco de Niet bij zijn afscheid van DEN (en tevens spreker op het komende KNVI Jaarcongres) en drie zelfhulp)boeken over smartphoneverslaving.