2375 x gelezen
IP #6: Marco de Niet kijkt terug op 11 jaar DEN
IP #6: Marco de Niet kijkt terug op 11 jaar DEN
29 augustus 2017

In deze nieuwe editie een samenvatting van de resultaten van een gezamenlijk onderzoek van KNVI en VVBAD naar opleidingsbehoeften op ons vakgebied. Verrassend: de hoeveelheid klassieke onderwerpen die nog op het wensenlijstje staan. Anderzijds komt een recente trend als big data daar maar één keer tussen haakjes voor.

In deze IP juist wel veel aandacht voor big data. Waar de nadruk meestal op technieken en tools ligt, sluit de big data-serie juist af met minstens zo belangrijke aspecten als ethiek en morele waarden. Die nadruk op techniek was Justin van der Vlies ook al opgevallen tijdens zijn bezoek aan een groot big data-congres in New York. De meeste bezoekers bleken toch vooral te komen voor praktische verhalen over tools en producten die ze willen gaan gebruiken.

Cultuur en erfgoed vormen een ander aspect dat in dit nummer uitgebreid aan bod komt. Dat gebeurt in het interview met Marco de Niet bij zijn afscheid van DEN. Een belangrijke constatering van De Niet: zodra je (fysiek) erfgoed digitaliseert, wordt het informatie. Daarnaast een bespreking van de nieuwe aflevering van Boekman, tijdschrift over trends in kunst en cultuur, dat helemaal gewijd is aan het behoud van – zowel fysieke als digitale – particuliere archieven.

En ben je tijdens het lezen van deze tekst al een paar keer afgeleid door je mobiele telefoon, dan lijd je misschien aan ‘digitalisme’. Sla in dat geval de bespreking van (zelfhulp)boeken over smartphoneverslaving vooral niet over.

Bekijk hier de verkorte versie van IP #6.

 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).