2412 x gelezen
IP #8: superapp WeChat
IP #8: superapp WeChat
2 november 2016

Het is misschien wel de meest complete app van dit moment: WeChat. Deze app van Chinese makelij dient als vervanger voor bekende namen als Facebook, Twitter, WhatsApp en ga zomaar door. Je kunt er bijvoorbeeld ook boetes en belastingen mee betalen en boeken zoeken in de bibliotheek. Alleen China kent al 800 miljoen actieve gebruikers, maar die betalen wel de hoofdprijs, schrijft Vincent Janssen in dit nummer. De Chinese overheid kijkt namelijk vrolijk mee. Komen er ook zulke superapps in het Westen? De toekomst zal het uitwijzen.

En over de toekomst gesproken. In dit nummer ook aandacht voor de bibliotheek van de Hoge Raad in Den Haag. In een interview vertelt Theo van Bergen hoe zijn bibliotheek een steeds meer hybride karakter krijgt.

Ook in dit nummer: een uitgebreide vooruitblik op het KNVI Jaarcongres 2016. IP interviewde verschillende professionals die op 10 november in Nieuwegein zullen spreken. Uiteenlopende onderwerpen komen langs: gepersonaliseerde brieven bij Blendle, systematisch zoeken bij Erasmus MC, augmented reality kunst, agile archivarissen, computer Watson en het visualiseren van bibliotheekgegevens. En tot slot: generatie Y. 

Bekijk hier het voorproefje van het nummer plus de (complete!) congresspecial.

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.