2694 x gelezen
IP #7: De blochchain
IP #7: De blochchain
10 oktober 2016
Met de digitale valuta bitcoin werd de blockchaintechnologie bij het grotere publiek bekend. Blockchain wordt wel beschouwd als een van de meest disruptieve innovaties sinds de uitvinding van het internet. De financiële sector, energiebedrijven en de zorg bijvoorbeeld onderzoeken nu wat deze technologie voor hen kan betekenen.
 
En meer dichtbij: DEN (Digitaal Erfgoed Nederland) doet – as we speak – een pilot op dit gebied. De vraag is: wat kunnen wij informatieprofessionals met de blockchain? Frank Huysmans zocht het uit en beantwoordde de vijf belangrijkste vragen over deze nog jonge techniek.
 
Nog zo’n actueel onderwerp: hyperlinks. Ze staan weer helemaal op de agenda dankzij de uitspraak die het Europese Hof van Justitie deed in het GeenStijl/Sanoma-arrest. Raymond Snijders geeft een uitgebreide beschrijving van zowel de voorgeschiedenis als de uitspraak zelf. Plus: de mogelijke gevolgen.
 
Verder in dit nummer aandacht voor het proefschrift dat Jos van Helvoort schreef over het beoordelen van informatievaardigheden. En Marieke van Delft brengt heden en verleden samen in een artikel over de nieuwe tentoonstelling ‘Conn3ct’. Ze behandelt enkele opvallende overeenkomsten tussen het boek uit de 16e eeuw en sociale media van nu.
 
Produceerden drukkers in die tijd bijvoorbeeld op geheime persen verboden werken, Facebookers en Twitteraars weten op hun beurt manieren te vinden om (internet)censuur te ontwijken. Informatie moet immers kunnen blijven stromen.
 
Bekijk hier het voorproefje.

 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).