2964 x gelezen
IP #4: embedded librarian
IP #4: embedded librarian
9 mei 2016
We hebben informatiespecialisten hard nodig, want volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen deugt een groot deel van de klinische studies niet. In de psychologie twijfelt men ook aan de kwaliteit van de publicaties. Wat fijn als er dan een IP’er op je afdeling zit die je de weg wijst naar betrouwbare informatie. 
 
Embedded librarian… toen ik voor het eerst over die term hoorde, sloeg mijn fantasie op hol. Embedded betekent ‘diep verankerd in iets’, zoals een splinter in je vinger, of stevig vastzitten in de modder. Dat is niet fijn en kan niet de bedoeling zijn.
 
Een bibliotheekcollega als een implantaat in de klant. Als een sciencefiction van Kaufman: Invasion of the body snatchers… Of wordt embedded bedoeld als ‘geïntegreerd in iets anders’? Zoals een filmpje in een blogpost, of een gifje van een headbangende banaan in je Facebook-update. Zie je de informatiespecialist al voor je?
 
Onzin natuurlijk, het is eigenlijk net als embedded journalism. De journalist die meegaat met een militaire eenheid in een gewapend conflict. Een soort undercover held. Kijk, dat willen we zijn! Maar waar de journalist informatie komt halen, komt de informatiespecialist de informatie juist brengen. Op de cover, van deze IP.
 
Bekijk hier een voorproefje van dit nummer.

 

 
 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.