5027 x gelezen
IP #8: De UB van de toekomst
IP #8: De UB van de toekomst
4 november 2015

In het vakgebied van informatieprofessionals staan vragen centraal. Ze zijn de essentie van wat professionals doen, of ze nu klanten helpen met zoeken naar antwoorden op vragen die zij hebben of zelf aan de slag gaan met het bevragen van catalogi, databanken en zoekmachines. De nieuwe IP wemelt ook van de vragen.

Zo vraagt Vincent Janssen zich in het coverartikel af hoe de universiteitsbibliotheek van de toekomst eruitziet. Verder beantwoordt Nicoline van der Sijs 7 veelgestelde vragen over crowdsourcing. En in de bijlage over hét jaarcongres voor informatieprofessionals vraagt IP aan de sprekers waar zij voor staan en waarover zij gaan spreken. De antwoorden zijn veelbelovend; het wordt een boeiende editie dit jaar.

Constant Lem en Marian Koren, ten slotte, stellen de vraag wat we precies verliezen als we bibliotheken verliezen. Ook dat is een lastige. ‘Ze doet een appel op elke professional om te reflecteren op zijn rol en engagement in het huidige tijdsgewricht, en op het perspectief voor komende generaties publiek.’ Dat is een constatering die weer leidt tot nieuwe vragen. Zo hoort het ook. De informatieprofessional is nooit uitgeleerd.
 
Bekijk een voorproefje van dit nummer op issuu.com (registreren vereist). Of download de pdf-versie
 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.