5419 x gelezen
IP #6: alles open!
IP #6: alles open!
28 augustus 2015

Na een lange zomervakantie schudden we u meteen wakker met de piratenbenadering van open access. Maar voor gezagsgetrouwen onder u komt ook onze vernieuwde wetgeving op dat terrein aan de orde.

In dit nummer gaat nog meer open. Hoe in de VS bibliotheken een rol spelen bij projecten om open data van de overheid op een betere manier voor de burger open te stellen. Investeringsmaatschappij Dasym doet een boekje open over het belang van informatiespecialisten, waarbij duidelijk wordt dat die daar kunnen doorgroeien tot echte 'researchers', onderzoekers dus.

Onderzoek wordt ook door Google gedaan, niet alleen aan slimmer zoeken maar ook aan slimme sokken. Het stuk daarover werd geschreven voordat bekend werd dat Google al zijn activiteiten – ook het niet meteen profijtelijke onderzoek – onderbrengt onder de nieuwe paraplu van Alphabet. Klinkt wat ouderwets, zelfs voor van oudsher alfabetiserende bibliothecarissen.

Waar het met de nieuwe bibliothecaris en het hele vak heen moet, daarover wordt David Lankes door onze eigen Frank Huysmans aan de tand gevoeld, als opstapje voor de workshop en lezing die hij half september in zowel Nederland als België verzorgt.

Bekijk een voorproefje van dit nummer op issuu.com (registreren vereist). Of download de pdf-versie.

 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.