6178 x gelezen
IP #3: Let's get social
IP #3: Let's get social
1 april 2015

Wat kunnen bibliotheken, archieven en musea bijdragen aan Wikipedia? Heel veel, blijkt uit het artikel van Jos Damen en Ingeborg Verheul. Zij schrijven over het Wikipedians-in-special-residence project waaraan twaalf Nederlandse bibliotheken meededen. En geven tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Ook Pinterest verdient een plaats in de social media-strategie van bibliotheken en erfgoedinstellingen. Rob Coers laat voorbeelden zien en geeft tips over pinnen, cureren en promoten.
 
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis zocht en vond een open source catalogussysteem in Evergreen. Wat leverde het op? IISG werd minder afhankelijk van externe dus dure consultants en leveranciers en profiteert van een community waarin oplossingen worden gedeeld.
 
Zo dragen wij allen bij aan een slimmer netwerk, schrijft Frank Huysmans in zijn column. 
 
Mocht het met deze sociale initiatieven zo aflopen als met GeoCities dat na tien jaar veranderde van een gonzende bijenkorf in een spookstad, dan houden we er misschien nog paar prachtige datavisualisaties aan over (zie dit nummer).
 
Bekijk een voorproefje van dit nummer op issuu.com 
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).