x gelezen
IP 9 / 2014
IP 9 / 2014
16 december 2014

Het onderwijs staat maar zelden stil en als het al gebeurt is het maar voor even. Als instellingen voor cultureel erfgoed en andere kennisorganisaties willen inspelen op die snelle veranderingen kunnen zij zich geen afwachtende houding permitteren. Maar welke ontwikkelingen zijn nu werkelijk relevant, en welke kunnen worden afgeschreven als hype? Kunnen bibliotheken echt iets met MOOC’s? Valt er nog eer te behalen aan e-learning?

En wat is er toch allemaal aan de hand met opleidingen voor informatieprofessionals? De IDM-opleidingen in Nederland zijn in transitie, wetenschappelijke bibliotheekopleidingen dreigen te verdwijnen of te worden opgeslokt. Is dat reden om ons zorgen te maken, of zijn we hier gewoon getuige van noodzakelijke veranderingen? Het artikel ‘Kennis en kunde van informatieprofessionals’ sluit daar mooi op aan: wat is belangrijker in ons werk: vakkennis of vaardigheden? De redactie vroeg bij tien collega's in het veld naar de survival skills voor informatieprofessionals.
 
Bekijk een voorproefje van dit nummer op issue.com
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.