9447 x gelezen
IP 9 / 2014
IP 9 / 2014
16 december 2014

Het onderwijs staat maar zelden stil en als het al gebeurt is het maar voor even. Als instellingen voor cultureel erfgoed en andere kennisorganisaties willen inspelen op die snelle veranderingen kunnen zij zich geen afwachtende houding permitteren. Maar welke ontwikkelingen zijn nu werkelijk relevant, en welke kunnen worden afgeschreven als hype? Kunnen bibliotheken echt iets met MOOC’s? Valt er nog eer te behalen aan e-learning?

En wat is er toch allemaal aan de hand met opleidingen voor informatieprofessionals? De IDM-opleidingen in Nederland zijn in transitie, wetenschappelijke bibliotheekopleidingen dreigen te verdwijnen of te worden opgeslokt. Is dat reden om ons zorgen te maken, of zijn we hier gewoon getuige van noodzakelijke veranderingen? Het artikel ‘Kennis en kunde van informatieprofessionals’ sluit daar mooi op aan: wat is belangrijker in ons werk: vakkennis of vaardigheden? De redactie vroeg bij tien collega's in het veld naar de survival skills voor informatieprofessionals.
 
Bekijk een voorproefje van dit nummer op issue.com
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).