8431 x gelezen
IP 8 / 2014
IP 8 / 2014
31 oktober 2014

De afgelopen weken explodeerden de social media weer rondom pikant privacynieuws zoals het verontrustende toekomstbeeld in het filmpje Informatie, de adviseur van de toekomst. Tja, burgerrechten in het digitale tijdperk, het blijft een gevoelig en actueel onderwerp. Dat is ook waar Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, zich mee bezighoudt.  

In zijn keynote speech op het Jaarcongres van KNVI, NVBA en SOD, op 18 november a.s. in Nieuwegein, zal dit onderwerp aan bod komen. En de rol van de informatieprofessional daarin. In een interview met De Zwart in deze IP krijg je alvast een voorproefje. Ook vind je in dit nummer het programmaoverzicht.
 
Verder in dit nummer: mmiddeleeuwse manuscripten op de digitale kaart gezet, de vakboekenoogst van Buchmesse Frankfurt, terugblik op sluiting KIT-bibliotheek (plus recensie van de roman De verkwanseling van een kroonjuweel, geschreven door oud-bibliotheekdirecteur Hans van Hartevelt en een overzicht van de ontwikkelingen rondom ebooks en de verhuur/uitleen daarvan.
 
Bekijk een voorproefje van dit nummer op issue.com

 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).