3730 x gelezen
IP #4 2014
IP #4 2014
23 april 2014

Zomaar een paar cijfers: In een willekeurige wijk in Nederland staan 17 huizen te koop. Via overheid.nl is te zien dat aan een bewoner onlangs een omgevingsvergunning is verleend voor het plaatsen van een dakkapel. Deze informatie is mede mogelijk gemaakt door de geografische gegevens die erachter zitten. Geo-informatie, zo valt ook elders in dit nummer lezen, is echt overal. Reden om er een special aan te wijden.

Want veel meer dan we ons bewust zijn heeft de informatie die we vrijwel dagelijks gebruiken een geografische component. Informatie die soms gewoon leuk is, soms bijzonder nuttig en soms essentieel, zeker als het gaat om het uitvoeren van overheidstaken.

Voor veel professionals zal dit nog een tamelijk onontgonnen gebied zijn. Daarom kun je in dit themanummer van alles lezen over geodata: wat houdt het in, wie levert ze aan en wie maakt er gebruik van, hoe kun je er zelf in allerlei toepassingen gebruik van maken?

En, niet onbelangrijk, wat is de rol van de informatieprofessional daarin?

Bekijk een voorproefje van dit nummer op issuu.com.

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.