3591 x gelezen
IP #3 2014
IP #3 2014
24 maart 2014

Deze InformatieProfessional gaat over de publieke ruimte. De plekken waar we elkaar ontmoeten en open informatie uitwisselen. Nou ja, open?! Heel veel informatie wisselen we digitaal uit en waar die informatie allemaal terecht komt, hebben we geen zicht op.

Hoe vrij is die publieke ruimte als we niet weten wie er mee luisteren en wat die met onze informatie doen? Frank Huysmans betoogt dat het gedaan is met neutraliteit van de informatieprofessional: we moeten hierin onze positie bepalen.

Openheid, daar vind je iets van. Bijvoorbeeld Open Access: het idee dat de auteur betaalt voor publicatie van wetenschappelijke informatie, waarna de hele wereld er vrij toegang toe heeft. Astrid van Wesenbeeck praat ons bij over de trends in open access… komt in 2014 het tipping point?

De Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universteit Rotterdam stelde zich open voor IP-redacteur Alice Doek. Als een vlieg op de muur maakte ze alles mee, geen deur bleef gesloten.

Bekijk een voorproefje van dit nummer op issuu.com.  

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.