3715 x gelezen
IP #2 2014
IP #2 2014
27 februari 2014

In San Antonio/Texas heeft men tot volle tevredenheid het boek afgeschaft en een papierloze bibliotheek opgericht, met ebooks en ereaders te leen (lees erover in dit nummer). Maar met nog wel een ‘bibliotheekachtige ruimte’ om te zitten en elkaar te ontmoeten. Ook in de Nederlandse penitentiaire inrichtingen denkt men, mede ingegeven door de bezuinigingen, na over tablets in plaats van boeken. Ronald de Nijs belicht de ontwikkelingen binnen de gevangenisbibliotheken.

Iets vertrouwds verdwijnt: dé ‘Regels’ van de FOBID zijn vervangen. Karin Lodder legt uit waarom we overgaan op het internationale RDA voor onze metadata. Verder behandelt Lukas Koster de Vijf Sterren van Open Data, geformuleerd door Tim Berners-Lee. En tot slot het opslaan van onze persoonlijke gegevens, mede voor wetenschappelijk onderzoek. Wat mag? Wat zijn de gevaren? Heiko Tjalsma informeert over ‘trusted repositories’ en ‘safe places’.

Wordt het je nu bang te moede? Ter geruststelling: Leen Liefsoens geeft in de rubriek Lifehacking handige tips om je persoonlijke data te beveiligen.

Bekijk het voorproefje van dit nummer op issuu.com

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.