1013 x gelezenReageer
Blog: Wetenschappelijke neutronenkorrels
Blog: Wetenschappelijke neutronenkorrels
14 maart 2017

Door: Rob Feenstra, projectleider/consultant bij de Universitaire Bibliotheken Leiden en heeft als aandachtsgebied bibliotheeksystemen en de digitale bibliotheek

 

Ach, dat waren nog eens mooie tijden. De onwetende student ging naar de informatiespecialist en die kon precies vertellen hoe en waar de gevraagde informatie te vinden was. Over de kwaliteit hoefde niemand zich zorgen te maken: Bij de poort van de bibliotheek zat immers een vakreferent die er voor zorgde dat alle niet wetenschappelijk verantwoorde literatuur geweerd werd.

 

Tegenwoordig is dat wel anders. In de (om het afgrijselijke woord maar weer eens te gebruiken) tsunami aan informatie die we over ons heen krijgen moeten de bibliotheken hun uiterste best doen om overzicht te houden op wat zich waar bevindt. 

 

En dan zitten we ook nog in het tijdperk van het fake news. De wetenschappelijke wereld heeft te maken met het groeiende ongemak van de predatory publishers, uitgevers die het open access-model misbruiken door auteurs te lokken met snelle en vrijwel gegarandeerde plaatsing van hun artikelen in goed aangeschreven, peer reviewed journals en dat tegen lage publicatiekosten. 

 

Wie zijn Van Kooten en De Bie kent, denkt direct aan neutronenkorrels. En inderdaad, vaak blijkt er nauwelijks of geen peer review te zijn, blijven ook de taalfouten gewoon staan en is het e-journal niet meer dan een slordig vormgegeven website, die vaak dan ook niet is geïndexeerd door degelijke databases als Thompson Reuters en EBSCO. 

 

Ondanks die geur van onbetrouwbaarheid zijn er genoeg auteurs die hun artikelen onderbrengen bij zo’n malafide uitgever. Gebrek aan geld en een grote publicatiedruk vergroten maar al te vaak de aantrekkingskracht en vertroebelen de kritische blik van de (vaak nog jonge) wetenschapper. 

 

De afgelopen jaren is het aantal predatory publishers enorm gegroeid. De Amerikaanse bibliothecaris Jeffrey Beall begon in 2011 met een lijst waarop 18 ‘potential, possible, or probable predatory publishers’ stonden. Toen Beall zijn lijst begin dit jaar onverwacht offline zette, stonden er bijna 1300 roofdieruitgevers op. 

 

Natuurlijk staan er genoeg goede artikelen in de journals die door predatory publishers worden uitgegeven, maar de rammelende acceptatiecriteria zorgen er voor dat er ook veel kaf tussen het koren zit, en dat is een kwalijke zaak (denk bijvoorbeeld aan artikelen in medische tijdschriften). 

 

Het is lastig om dat kaf van het koren te scheiden. Vorig jaar heeft DOAJ (Directory of Open Access Journals, de meest bekende aanbieder van OA journals) veel tijdschriften verwijderd en werden de toelatingscriteria aanmerkelijk verscherpt. Niettemin bevat de DOAJ nog honderden journals die voorkomen in Beall’s lijst.

 

Wat is waarheid? Wie heeft gelijk? Het betekent in ieder geval dat de mensen aan de poort van onze informatiecentra een scherp oog moeten hebben voor deze (al dan niet) wetenschappelijke gelukszoekers.

 

Er circuleren op internet al veel pagina’s waarop tips staan om predatory journals te kunnen identificeren. Het gaat dan om vragen als ‘Heeft het tijdschrift een formele editorial board?’ of ‘Is het copyright goed en duidelijk geregeld?’ Uitgebreide voorbeelden zijn onder meer te vinden bij WAME (met de criteria van Beall en DOAJ), de MAP Newsletter en Think, Check, Submit (met daarachter o.a. PubMed Central en Springer).

 

Het is goed om de werkelijk onbetrouwbare tijdschriften buiten de deur te houden, want eenmaal binnen worden ze door onze klanten, die vertrouwen in ons hebben, als betrouwbaar beschouwd en dus is Minder! Minder! Minder! in dit geval nu eens volkomen op zijn plaats.

Reageren

*verplichte velden
 
 • national public adjusters

  Mar 25, 2017, 08:20

  Your content shows the power, I’m about to add this to my bookmarks.

 • Accounting Dissertation Writing Service

  Mar 27, 2017, 12:01

  My friend recommended this blog and he was totally right keep up the good work

 • Affordable Website Design Pakistan

  Mar 27, 2017, 13:02

  Great Information,it has lot for stuff which is informative.I will share the post with my friends.

 • Autocad Assignment Help

  Mar 27, 2017, 13:59

  The leading assignment help UK firm offers state of the art services to its clients with a promise of delivering all the required work well within the deadline.

 • Online Case Study Help

  Mar 28, 2017, 09:53

  This a good way to appreciate the teacher as they put their efforts to train students. UK dissertation Writers appreciates the teachers.

 • Programming Computer Network

  Mar 28, 2017, 11:21

  I appreciate this work amazing post for us I like it.

 • Do MY Computer Science Assignments

  Mar 28, 2017, 11:42

  Hi buddy, your blog' s design is simple and clean and i like it. Your blog posts about Online Dissertation Help are superb. Please keep them coming. Greets!!

 • Java Programming Assignment Help

  Mar 28, 2017, 12:22

  This is really great work. Thank you for sharing such a useful information here in the blog.

 • Momina Mustehsan Pictures

  Mar 28, 2017, 12:51

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that's at the other blogs.

 • Nursing Writing Help

  Mar 28, 2017, 13:06

  My friend recommended this blog and he was totally right keep up the fantastic work!

 • https://deutscheonlinecasino.de

  Apr 4, 2017, 07:23

  Hi buddies, it is great written piece entirely defined, continue the good work constantly.

 • XBox 2

  Apr 10, 2017, 09:14

  When it comes to gaming consoles, there is always a big fight between Sony's Playstation and Microsoft's XBox. Now this rivalry is going to increase even more because Microsoft is getting ready to launch it's next console, the Xbox 2.

 • <a href="https://iuberlogin.com/">uber driver login</a>

  Apr 10, 2017, 12:26

  Uber is a ridesharing app for fast, reliable rides in minutes—day or night. There's no need to park or wait for a taxi or bus.

 • <a href="http://supremedissertations.com/writing-services/editing-and-proofreading-services">dissert

  Apr 12, 2017, 12:39

  Great post! Thanks for sharing so much useful information and helpful links with us. I am going to make sure to read your blog more often.

 • comfort solutions

  Apr 12, 2017, 14:16

  Good blog along with the excellent quality stuff and I’m sure this will be greatly helpful.

 • OnePlus 4 Smartphone

  Apr 12, 2017, 14:59

  The last OnePlus flagship was so incredible that I can't wait to get my hands of the OnePlus 4. I heard it was coming out in mid 2017 and I just hope OnePlus takes care if the issues with the last phone. I'm hoping OnePlus 4 will give one hell of an competition to other flagships in the industry. To know more about OnePlus 4, its just take a look here http://www.oneplus4update.com/

 • shop hoa tuoi

  Apr 13, 2017, 17:32
 • secrets of anik singal

  Apr 17, 2017, 08:56

  It’s amazing in support of me to truly have a web site that is valuable meant for my knowledge.

 • Ryan Cataldo Criminal Record

  Apr 21, 2017, 14:24

  I guess this blog is perfectly incomparable.

 • Best Longboards For Girls 2017

  Apr 25, 2017, 07:37

  Quest Super Cruiser Longboard is the ultimate longboard for girls and beginner riders

 • Check this out

  Apr 27, 2017, 12:19

  I sent your articles links to all my contacts and they all adore it including me.

 • http://calculatorbmi.org

  Apr 27, 2017, 15:44

  Very easy to understand the material! Thanks to the author! http://calculatorbmi.org

 • psoriasis

  Apr 29, 2017, 12:36

  well the article!thank you!

 • scalp psoriasis

  Apr 29, 2017, 12:36

  the author well done!cool article!

 • plaque psoriasis

  Apr 29, 2017, 12:38

  cool content!very pleased with the author!thank you

 • eyebrow threading

  Apr 29, 2017, 12:38

  well the article!thank you!

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.