614 x gelezenReageer
Themamiddag OKBN zoomt in op research tools in kunstbibliotheken en kunstopleidingen
Themamiddag OKBN zoomt in op research tools in kunstbibliotheken en kunstopleidingen
6 maart 2017

Op 13 februari jl. hield het Overleg Kunst (Historische) Bibliotheken Nederland (OKBN) een themamiddag over research tools in kunstbibliotheken en kunstopleidingen. In de Willem de Kooning Academie te Rotterdam belichtten drie professionals het bestaan en gebruik van research tools binnen kunst(historische) bibliotheken vanuit het perspectief van de intermediair, de informatieprofessional en vanuit de gebruiker, de onderzoeker. 

Door: Bestuur OKBN

Art Discovery Group Catalogue

De middag ging van start met een presentatie van Geert Jan Koot (conservator bibliotheekcollecties Rijksmuseum) over de Art Discovery Group Catalogue. Dit bibliografische hulpmiddel zoekt direct binnen een grote hoeveelheid kunsthistorische bronnen wereldwijd. De ADGC biedt kwalitatief gefilterde informatie specifiek voor kunsthistorisch onderzoek. Dit speelt in op de behoefte van onderzoekers die door de bomen het bos niet meer zien in de grote hoeveelheid aan zoekmogelijkheden en databanken.

Naast boektitels geeft de catalogus ook toegang tot artikelen, soms zelfs met volledige tekstversie, en tot niet-tekstuele informatie, zoals beeldbanken, computerfiles en geluidsbestanden. Een belangrijke aanvulling vormt tevens SCIPIO (veilingcatalogi) en in de toekomst onder andere ASCO (Art Sales Catalogue Online) en de Getty Research Portal.

Panpoëticon Batavûm

Lieke van Deinsen (cultuurhistorica en coördinator lees- en studiezaal Research Services Rijksmuseum) vertelde over haar onderzoek als Johan Huizinga Fellow in het Rijksmuseum naar het Panpoëticon Batavûm. Dit is een achttiende-eeuwse verzameling schrijversportretten, waarvan 81 exemplaren zich nu in de collectie van het Rijksmuseum bevinden.

Van Deinsen combineerde onderzoekstrategieën uit de literatuur-, kunst- en cultuurgeschiedenis en zocht aansluiting bij de recente verworvenheden van de Digital Humanities met een digitale reconstructie van het kabinet en de kamer waarin de portretten ooit bewaard werden (meer informatie op www.schrijverskabinet.nl)

Via de Art Sales Catalogue Online (ASCO), het Adlib collectiebeheersysteem van het Rijksmuseum, de collectiedocumentatie, Artnet-databank en restauratiedossiers reconstrueerde ze de weg van het Panpoëticon Batavûm: van de vervaardiging van de schrijversportretjes tot de manier waarop ze uiteindelijk in het Rijksmuseum terecht zijn gekomen.

Wat uit de lezing van Lieke van Deinsen naar voren kwam, was de grote hoeveelheid bronnen en databases waar een onderzoeker op stuit, maar ook de onvindbaarheid van sommige bronnen. Niet alle informatie, zoals de aankoopgegevens van kunstwerken, is openbaar toegankelijk. Instellingen zouden echter de aanwezigheid ervan wel inzichtelijk kunnen maken.

Iedere instelling biedt daarnaast zijn metadata op diverse manieren aan. De onderzoeker is nu genoodzaakt zelf een systeem te bouwen waarin de veelvormige metadata verzameld kunnen worden en van aantekeningen voorzien. Een onderzoekomgeving die dit faciliteert zou een aanwinst zijn. 

‘Research Station’

Wilma Knol, informatiespecialist en embedded librarian bij de Willem de Kooning Academie, sloot de themamiddag af. Ze maakt deel uit van het ‘Research Station’, dat net als alle andere ‘Stations’ bij de Willem de Kooning Academie de studenten ondersteunt in hun creatieve werkproces. Knol ontwikkelde samen met een collega een speciale ‘tool’ voor ‘artistic research’ in het kunstonderwijs. Hierbij worden de kunststudenten vanaf het begin van hun opleiding getraind in de ontwikkeling van hun informatievaardigheden. Ze leren bronnen te onderscheiden en te valideren, de juiste zoektermen te gebruiken en ze krijgen inzicht in auteursrecht.

Het is een open, niet dwingend aanbod gericht op de visueel ingestelde kunststudent. In het kunsthistorische onderwijs ligt de nadruk veelal op tekstuele bronnen, terwijl hier juist gestart wordt vanuit visuele bronnen. Aan de hand van wat de student vindt, wordt gekeken naar alternatieve zoekmogelijkheden, het maken van een literatuurlijst en het archiveren van beeldmateriaal.

Reageren

*verplichte velden
 
 • whatsapp plus apk

  Mar 30, 2017, 11:57

  Thanks for posting such good content

 • Nursing Assignment Help

  Apr 1, 2017, 08:29

  This is really great work. Thank you for sharing such a good and useful information here in the blog for students.

 • Momina Mustehsan

  Apr 1, 2017, 09:12

  Good way of telling, good post to take facts regarding my presentation subject matter, which i am going to deliver in my college

 • Java Assignment Help

  Apr 1, 2017, 11:30

  I loved the way you discuss the topic great work thanks for the share Your informative post.

 • Computer Science Assignment Help

  Apr 1, 2017, 11:51

  I loved the way you discuss the topic great work thanks for the share.

 • Computer Network Assignment Help

  Apr 1, 2017, 12:09

  This is great information for students. This article is very helpful i really like this blog thanks. I also have some information relevant for online dissertation help.

 • Case Study Assignment Help

  Apr 1, 2017, 12:29

  Thanx for sharing such useful post keep it up :)

 • Autocad Assignment Help

  Apr 1, 2017, 12:46

  Such a nice post, keep providing good resources.

 • Website Development Pakistan

  Apr 1, 2017, 13:24

  I personally like your post, you have shared good article. It will help me in great deal.

 • Accounting Dissertation Help

  Apr 1, 2017, 13:56

  Hi buddy, your blog' s design is simple and clean and i like it. Your blog posts about Online Dissertation Help are superb. Please keep them coming. Greets!!

 • showbox apk

  Apr 4, 2017, 11:07

  Not much aware about Netflix but i personally prefer showbox and TV shows which allow me to access high definition movies anywhere with out any interruption and now latest version of this app is available on its official site.

 • SnapTube for Windows PC

  Apr 13, 2017, 14:31

  The video streaming applications have been very famous lately, as the usage of the smartphones has increased exponentially over the last couple of years. And when we are talking about the video streaming applications, we can’t ignore SnapTube as it is the most popular streaming application of the recent time and offers various innovative features to the users. So if you want to more about SnapTube visit our dedicated website.

 • hoa tươi

  Apr 13, 2017, 17:32

  terwijl hier juist gestart wordt vanuit visuele bronnen. Aan de hand van wat de student vindt, wordt gekeken naar alternatieve zoekmogelijkheden http://hoatuoidepgiare.blogspot.com/ http://shophoatuoidepnhat.blogspot.com/ http://shophoanhatrang365.blogspot.com/ http://muahoatuoidep.info/ http://hoatuoidep.info/

 • Write Cheap Essay For You

  Apr 25, 2017, 15:27

  Most of the online courses which are free will be very rudimentary. This is not to say that you could not learn things online but it will be very hit or miss. One site may discuss one thing. Another may explain another. You may not find any one site that covers the various media and finer points of technique for all areas of art.

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.