1301 x gelezenReageer
Blog: Vagin en peni
Blog: Vagin en peni
2 november 2016

 

Door: Rob Feenstra, projectleider/consultant bij de Universitaire Bibliotheken Leiden en heeft als aandachtsgebied bibliotheeksystemen en de digitale bibliotheek

 

Het was een trip down memory lane, mijn bezoek aan de Internet Librarian International Conference 2016 in het Olympia Conference Center in Londen. In 1999 was ik in hetzelfde zalencomplex voor een bezoek aan de Online Conference. De enige aanpassing die het Olympia sindsdien aan de moderne tijd had gedaan was de tassencontrole, maar daar was het in Londen niet bepaald uniek in. Voor mijn werkgever moest ik destijds een verslag schrijven en ik weet nog dat ik de naam van die nieuwe zoekmachine nog even moest nazoeken in mijn aantekeningen. O ja, Google. 

 

Tijdens de ILI was Google in een aantal presentaties prominent aanwezig, vaak in combinatie met meer moderne termen als big data en artificial intelligence. En waar Google toen werd geprezen als de toekomst van het zoeken, waren er nu meer kritische geluiden te horen. Is ons gebruikersprofiel van invloed op wat we voorgeschoteld krijgen? Is Google een Big Brother gevoed door Big Data? Moeten we een stel oncontroleerbare algoritmes laten bepalen welke zoekresultaten we te zien krijgen?

 

Wie een tijdje geleden op “Top economist” zocht op Google, kreeg Trump als een van de eerste resultaten. Foutje in de algoritmes. Google geeft als je slokd of ende intikt automatisch de suggestie slokdarm en endeldarm, maar als je vagin of peni intikt, heeft het geen idee wat je bedoelt. Hoe fatsoensrakkerig mag een zoekmachine zijn? Als ik het Oudnederlandse woord bloken zoek, vind ik pas op de tweede pagina een resultaat, omdat Google voor mij bepaalt dat ik een tikfout heb gemaakt en alles over blokken wil weten.

 

De onverholen weerzin die ik bij een aantal sprekers opmerkte over dit soort fouten/interpretaties/bedilzucht is eigenlijk best begrijpelijk. Wij informatieprofessionals willen dat onze klanten een resultaat krijgen dat klopt en dat een zoekmachine bij voorkeur alle resultaten geeft die exact beantwoorden aan de zoekopdracht.

 

Google indexeert vele miljarden webpagina’s en het aantal groeit nog steeds. Infoglut, het verschijnsel dat de hoeveelheid data zo groot wordt dat er steeds minder zinvolle informatie aan te onttrekken valt, is een reëel risico. Op dit niveau zijn recht-toe-recht-aan zoekmachines met exacte zoekresultaten geen optie meer. We moeten leren leven met slecht controleerbare machinale interpretaties en met zoekresultaten waarvan Google dénkt dat we ze willen zien.

 

De grote zoekmachines zullen steeds meer gestuurd worden door kunstmatige intelligentie. Tegenspartelen heeft evenveel zin als protesteren tegen slecht weer. Maar er ligt natuurlijk een mooie taak voor de informatieprofessional om zijn klanten te wijzen op de beperkingen van Google, maar ook Bing, Yahoo, Yandex enzovoort, en om ze kritisch te leren omgaan met de zoekresultaten.

 

En het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel. Het zit er dik in dat de tendens richting machine learning als prettig bijeffect zal hebben dat de behoefte aan zoekmachines voor beperkte dataverzamelingen (ik noem maar iets: bibliotheekcatalogi) groeit. Old school zoekmachines die, als je zoekt op Trump, niet als resultaat “Top economist” geven en ook niet “Presidentskandidaat”, maar gewoon “Trump”, omdat dat is wat je zoekt. Is dat geen troostrijke gedachte?

 

Reageren

*verplichte velden
 
 • Paul Fransen

  Nov 3, 2016, 10:33

  Tsja, als je als informatieprofessional niet weet dat je iets van context mee moet geven aan een zoekterm en maar klakkeloos verwacht dat je bij het intikken van "Trump" precies de in jouw hoofd zittende interpretatie krijgt voorgeschoteld, dan is het makkelijk klagen. Google biedt een uitgebreid scala aan zoekoperatoren en voorzieningen om geavanceerd te kunnen zoeken, meer dan menige bibliotheekzoekmachine. Lees eens de inhoud van de volgende URL's, dan merk je dat je bij het zoeken via Google behoorlijk doelgericht kunt sturen. https://support.google.com/websearch/answer/2466433?hl=nl&ref_topic=3081620 https://support.google.com/websearch/answer/35890?hl=nl&ref_topic=3081620 Maar ook als je daar geen gebruik van maakt en je tikt in Trump meaning of desnoods Trump betekenis, dan zie je dat het allemaal wel meevalt.

 • Rob Feenstra

  Nov 8, 2016, 07:55

  Ik ben het met je eens, Paul, dat je van een informatieprofessional mag verwachten welke zoektermen hij moet gebruiken (hoewel ik daarbij moet aantekenen dat de meer verfijnde geavanceerde zoekmethoden in Google geleidelijk aan zijn verdwenen).

  Maar waar ik het in mijn blog over wilde hebben is wat Google (en niet alleen Google) doet met je zoekopdracht. Dat het uitmaakt of je Google.nl of Google.com gebruikt, dat je verschillen krijgt als je wel of niet ingelogd bent, dat Google een niet gespecificeerde vorm van censuur toepast, en vooral dat de algoritmen steeds ondoorzichtiger worden.

  Waarmee ik overigens niet de indruk wil wekken dat ik een zure Googlehater ben. Ik gebruik Google intensief en met veel plezier. Ik wil alleen wel duidelijk maken dat we (en daarmee bedoel ik iedereen) ons goed bewust moeten zijn van bovengenoemde fenomenen en de gevolgen die ze (ondanks perfect geformuleerde zoektermen) kunnen hebben voor de zoekresultaten.

 • Hero Instinct

  Jan 21, 2017, 15:18

  Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style.

 • #1 website for assignment in UK

  Jan 23, 2017, 16:54

  HND Assignment help is the leading assignment help company offering high quality assignment help services in UK, US and Australia. Connect with us for assignment help services at hndassignmenthelp@gmail.com or login to http://www.hndassignmenthelp.co.uk

 • superfighters 2

  Jan 24, 2017, 05:32

  I understand what you bring it very meaningful and useful, thanks.

 • His Secret Obsession

  Jan 26, 2017, 19:35

  An entrancing talk is quality remark. I believe that it is best to compose additional on this matter, it won't be a forbidden subject however for the most part individuals are insufficient to chat on such points. To the following. Salud

 • How to Make Yourself Pee

  Jan 27, 2017, 17:14

  This is actually the kind of information I have been trying to find. Thank you for writing this information.

 • bmi calculator

  Jan 29, 2017, 00:44

  Thanks to the author, many have found useful. http://calculatorbmi.org/

 • lipotropic b12

  Jan 31, 2017, 08:47

  Interesting and amazing how your post is! It Is Useful and helpful for me That I like it very much, and I am looking forward to Hearing from your next..

 • free credit check

  Jan 31, 2017, 10:45

  Awesome article! I want people to know just how good this information is in your article. It’s interesting, compelling content. Your views are much like my own concerning this subject.

 • o-vegas.com

  Feb 1, 2017, 13:55

  I found this is an informative and interesting post so i think so it is very useful and knowledgeable. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.

 • monster legends hack generator

  Feb 4, 2017, 19:32

  This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.!

 • online importation business in nigeria

  Feb 7, 2017, 10:41

  I surmise that much obliged for the valuabe data and bits of knowledge you have so given here.

 • Virtual Tuition Pakistan

  Feb 8, 2017, 12:56

  I’m really impressed with your article, such great & usefull knowledge you mentioned here <a href="https://vtuitions.com/">Virtual Tuition Pakistan</a>

 • Virtual Tuition Pakistan

  Feb 8, 2017, 12:56

  I’m really impressed with your article, such great & usefull knowledge you mentioned here

 • R Programming Homework Assistance

  Feb 8, 2017, 13:09

  Thanx for sharing such useful post keep it up :)

 • houston seo services

  Feb 8, 2017, 15:41

  Adoration to peruse it,Waiting For More new Update and I Already Read your Recent Post its Great Thanks.

 • bicicletas eléctricas transporte

  Feb 9, 2017, 14:11

  I want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog!

 • free trial

  Feb 11, 2017, 13:31

  I feel that a debt of gratitude is in order for the valuabe data and bits of knowledge you have so given here.

 • Questions to Ask a Guy

  Feb 16, 2017, 17:10

  I imagine that much obliged for the valuabe data and bits of knowledge you have so given here.

 • Bigo Live Apk

  Feb 17, 2017, 10:52

  I acknowledge all that you have added as far as anyone is concerned base.Admiring the time and exertion you put into your online journal and point by point data you offer.Thanks.

 • seven mile beach resort grand cayman

  Feb 18, 2017, 09:00

  Brilliant showed data. I thank you about that. Undoubtedly it will be extremely valuable for my future ventures. Might want to see some different posts on the same subject!

 • Nokia Android phone features

  Feb 18, 2017, 13:52

  These are some incredible instruments that i certainly use for SEO work. This is an incredible rundown to use later on..

 • Download Aptoide Apk

  Feb 18, 2017, 16:12

  Undoubtedly this is a phenomenal post I got a considerable measure of learning subsequent to perusing good fortunes. Subject of online journal is astounding there is just about everything to peruse, Brilliant post.

 • tartan dog collar

  Feb 19, 2017, 22:13

  Awesome things you've generally imparted to us. Simply continue written work this sort of posts.The time which was squandered in going for educational cost now it can be utilized for studies.Thanks

 • Internet Marketing

  Feb 20, 2017, 13:39

  I high appreciate this post. It’s hard to find the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it! would you mind updating your blog with more information?

 
IP #1 2017: Open web

Sinds november 2016 zijn Amerikaanse klimaatwetenschappers druk bezig om hun databases veilig te stellen, schrijft Enno Meijers in dit nummer. Zij vrezen dat president - en klimaatscepticus - Trump hun onderzoeksprogramma’s zal stilleggen en hun enorme dataverzamelingen van het web zal laten verdwijnen.