6766 x gelezenReageer
Getest: Jouwzoekmachine.nl
Getest: Jouwzoekmachine.nl
4 september 2015

Onlangs is Jouwzoekmachine.nl, de nieuwe kinderzoekmachine van WizeNoze, gelanceerd. Lourense Das nam de proef op de som.

Door: Lourense Das, onderwijsbibliothecaris

“Jouwzoekmachine.nl is de eerste zoekmachine ter wereld die rekening houdt met het leesniveau van de gebruiker," aldus de ontwikkelaars over hun zoekmachine. "Wij vinden het belangrijk dat kinderen in hun eigen taal, op hun eigen niveau, kunnen leren hoe iets in elkaar zit”. 

De zoekmachine is een eerste stap. WizeNose streeft naar het aanbieden van relevante informatie voor kinderen op een begrijpelijk niveau. In dit kader werkt men ook aan de zogenaamde Content-editor, een tool waarmee webredacteuren en schrijvers teksten voor volwassenen kunnen omzetten in elk gewenst leesniveau.

Een interessant initiatief dat vraagt om een onderzoek en recensie.

Vooraf: de zoekmachine is een ‘testversie’ en is nog niet af.

Beter internet voor kinderen?

In de aankondiging schrijft WizeNose te streven naar een “beter internet voor kinderen”. Dat is op z’n minst opmerkelijk. Het doet me meteen denken aan ‘betere wegen voor kinderen’ of ‘betere smartphones voor kinderen’. Het internet is inderdaad niet ontwikkeld voor kinderen, net zomin wegen of smartphones dat zijn. Maar kinderen maken er wel gebruik van. De vraag dringt zich op of je eigenlijk wel moet nastreven om het internet beter te maken voor kinderen.

Ik vind dat je dat niet moet doen. Wat je wel moet doen is kinderen leren omgaan met het internet net zo goed als je ze moet leren hoe ze zich veilig aan het verkeer kunnen deelnemen of hoe ze op een goede en veilige manier smartphones kunnen gebruiken.

Misschien ten overvloede, maar talloze onderzoeken tonen aan dat het structureel aandacht besteden aan het effectief en efficient leren omgaan met informatie (in de meest brede zin van het woord), de beste manier is om kinderen voor te bereiden op de toekomst: op verder leren, op werk en op je staande weten te houden in een zich razensnel veranderende wereld.
 
Wat zegt de 'Google-blik'?
 
Zoekmachines zijn niet meer weg te denken. We gebruiken ze dagelijks (meerdere keren per dag) en ze zijn in veel gevallen de toegang tot informatie van allerlei soort, niveau en kwaliteit. Googelen is een werkwoord geworden en ook kinderen gebruiken Google vaak. Ik heb er daarom voor gekozen om met een ‘Google-blik’ de Jouwzoekmachine.nl te onderzoeken.
 
De eerste indruk is prima: de startpagina is overzichtelijk en evenals Google ontdaan van overbodige informatie.
 
Er zijn zes niveaus waaruit gekozen kan worden; de niveaus worden met een kleurcode aangegeven.
Eenmaal voor een niveau gekozen verschijnt een zoekbalk vergelijkbaar met de zoekbalk in Google. Aantrekkelijk is de knop ‘Vind!’ in plaats van ‘zoek’; het gaat tenslotte om het vinden van informatie.
Na het intypen van het zoekwoord worden de zoekresultaten getoond met de mogelijkheid om aan te geven of de bron goed of slecht is (in de vorm van een Facebook-duimpje). De presentatie van de resultaten is aantrekkelijk en past de verschillende niveaus.
 
Het vinden stelt helaas teleur. Niet alleen worden ondanks een keuze vooraf voor een bepaald niveau toch alle zoekresultaten getoond (van alle niveaus) maar ook is niet duidelijk op basis waarvan de volgorde van de resultaten wordt weergegeven.
 
Jammer is dat doorklikken op een treffer geen nieuw tabblad of venster oplevert. Zeker voor jonge(re) kinderen is het lastig om te bedenken dat je de ‘terugknop’ in de browser moet gebruiken om terug te gaan naar de zoekresultaten.
 
Niet-relevante zoekresultaten
 
Niet goed is ook dat bij het zoeken alle zoekwoorden worden gezocht in de tekst van de bron en daarbij hetzelfde gewicht krijgen. Booleaans zoeken is niet mogelijk omdat er ook op ‘en’, 'of' en 'niet' wordt gezocht. Er wordt ook gezocht op lidwoorden en woorden als 'aan', 'door', 'van' et cetera. Het gevolg is een grote hoeveelheid niet-relevante zoekresultaten. Hierbij een paar voorbeelden.
 
De zoekopdracht ‘genetische manipulatie’ binnen het hoogste niveau geeft als derde treffer een bron die niets met genetische manipulatie te maken heeft omdat gezocht wordt op de afzonderlijke zoektermen.
 
Ook maar weer eens mijn geliefde onderwerp ‘das’ gekozen als zoekterm. Ook deze zoektocht levert teleurstellende resultaten op: het overgrote deel van de treffers verwijst naar www.nubeterduits.nl en gaat over het Duitse lidwoord ‘das’.
  
Zoeken naar ‘Syrie en oorlog’ geeft eveneens echt veel te veel niet-relevante zoekresultaten: bronnen over Wereldoorlog II, de Koude Oorlog, de Tachtigjarige Oorlog en zelfs een link naar een pagina over een klooster in Overijssel met een invulformulier. Dat lijkt me toch echt niet de bedoeling. 
 
De ervaring leert dat kinderen heel snel zullen afhaken als ze niet meteen vinden wat ze zoeken en weer gauw zullen terugkeren naar ‘good-old’ Google: daar levert dezelfde zoektocht bij minstens de eerste zeventien treffers informatie op over de burgeroorlog in Syrië. Misschien niet het niveau passend bij hun leeftijd, maar voor het aanleren van informatievaardigheden / mediawijsheid / digitale vaardigheden is dan ook hulp en onderricht nodig van specialisten: onderwijsbibliothecarissen!
 
Bovendien is het aan leraren en onderwijsbibliothecarissen om opdrachten helder te formuleren en het zoekproces goed te begeleiden. Hulpmiddelen daarbij zijn prima, mits deze ook echt het onderwijs ondersteunen maar daarover heb ik nog grote twijfels.
 
En de aansluiting bij bestaande lesmethodes?
 
Jouwzoekmachine.nl biedt ook een serie lessen aan die aansluiten bij bestaande methodes. Helaas, ook hier wordt de geclaimde meerwaarde niet waargemaakt.
 
In de methode Bij de Tijd wordt voor Groep 5 de volgende vraag gesteld:
Les 2. Op kamp naar de prehistorie
 
"1. Zoek informatie op over brood bakken in de prehistorie. Zoek daarna op hoe wij nu in deze tijd brood bakken. Vergelijk dit met elkaar. Wat is er hetzelfde gebleven als je een brood wil bakken en wat is er heel anders?"
 
Zoeken op ‘prehistorie’ en/of ‘brood bakken’ levert niet de gewenste informatie. Als je met dezelfde zoekwoorden in Google zoekt zijn de eerste twee hits in ieder geval relevant: geschiedenis van het brood en brood bakken in de ijzertijd.
 
Tot slot
Op dit moment voldoet Jouwzoekmachine.nl niet: te veel niet-relevante resultaten en in gebruiksgemak even goed/slecht als Google. Wat dat laatste betreft: daaraan zou toch met enkele eenvoudige aanpassingen iets gedaan kunnen worden? Ik denk dan vooral aan zoekresultaten openen in nieuw venster, sorteren op niveau en/of duidelijk aangeven waarop de volgorde van de resultaten is gebaseerd.
 
Helaas, het niveau mag dan misschien passen bij de leerlingen maar dat is niet voldoende om ‘overstag’ te gaan. Je wilt tenslotte in ieder geval vinden wat je zoekt en daaraan voldoet deze zoekmachine (nog) niet.

Reageren

*verplichte velden
 
 • Diane Janknegt

  Sep 8, 2015, 13:59

  Beste Lourense,

  Met elke suggestie, kritiek of advies mbt onze zoekmachine zijn we enorm geholpen. Veel dank dat je uitgebreid de tijd hebt genomen om jouwzoekmachine.nl te testen. De reden waarom we nu jouwzoekmachine.nl introduceren is om feedback van onze gebruikers te ontvangen, zodat we weten op welke punten we moeten verbeteren. Aan de hand van deze feedback zullen we hard werken aan een betere versie van de zoekmachine.

  Graag wil ik op een paar punten van je reageren. Je mening dat we kinderen niet moeten helpen met een aangepaste zoekmachine deel ik namelijk niet. Al jaren helpen we kinderen met prachtige leeftijdsspecifieke boeken, films en documentaires omdat we zien dat volwassen versies veel te moeilijk zijn. Maar op internet helpen we kinderen bijna niet, terwijl ze dat wel heel hard nodig hebben. Elk jong kind heeft hulp nodig bij het zoeken naar de juiste informatie op internet. En een kind van 8 heeft andere hulp nodig dan een kind van 14 jaar. De competentie om een bron te beoordelen op relevantie is namelijk nog helemaal niet ontwikkeld bij jongeren en kinderen. Evenmin kunnen ze omgaan met volwassenen teksten of met de enorme hoeveelheid grove en ongepaste informatie. Academisch onderzoek wijst uit dat een kind pas rond 14-15 jaar in staat is om zelf te beoordelen of een bron relevant is. Eenvijfde van de middelbare scholieren blijkt online ongeletterd te zijn.

  Ik benadruk dat jouwzoekmachine.nl vooral bedoeld is voor het vinden van informatie en niet voor spelletjes, apps en plaatjes. Kinderen zullen Google naast Jouwzoekmachine.nl blijven gebruiken.

  Leuk dat je positief bent over de user interface. Dit is echt een eerste versie, we zijn erg benieuwd of de kinderen het ook goed begrijpen. We gaan dit uitgebreid testen en zullen ook hier verbeteringen gaan doorvoeren. Wel geef je aan dat je een gevonden resultaat liever in een apart tabblad geopend zou willen zien. Diverse testen met kinderen hebben ons echter aangetoond dat de meeste kinderen de voorkeur geven aan een back-button. We vinden het eerlijk gezegd ‘kiezen tussen twee kwaden’. Beide varianten zijn voor sommige kinderen lastig.

  Over de resultaten die wij vinden ben je minder enthousiast. Ik deel je mening dat onze zoektechnologie op bepaalde onderdelen nog beter moet gaan werken. Als een kind zoekt op ‘Syrië en oorlog’ dan moet het als eerste resultaten zien over de combinatie van die twee en niet over een oorlog in een ander land. En al helemaal niet de resultaten op de zoekterm ‘en’. Als ik de resultaten bekijk in onze zoekmachine dan laten we ook als eerste de juiste combinatie zien, daarna aangevuld met andere resultaten. Of dit de juiste manier is gaan we onderzoeken. Hier werken we hard aan, geef ons nog een paar maanden en dan hebben we hier ook weer een grote slag in gemaakt. Wij hebben de taak om ervoor te zorgen dat wij alle publieke geschikte informatie voor kinderen en scholieren die er op het internet te vinden is op leesniveau aanbieden.

  Maar ook al vinden wij alle beschikbare en leesbare informatie, dan nog zullen er vele zoekvragen te bedenken zijn waar überhaupt geen relevante resultaten getoond worden. Soms zal er simpelweg helemaal niets te vinden zijn over een onderwerp, soms is het alleen voor een bepaald niveau geschreven (bijv. wel voor middelbare scholieren van het VMBO, maar niet voor leerlingen op de basisschool). Helaas kunnen wij daar niets aan doen want wij maken de content niet, wij ontsluiten het alleen. Dus als wij het niet kunnen vinden in begrijpelijke taal, dan zal het er hoogstwaarschijnlijk niet zijn (geef ons nog wel even wat meer tijd om alle bronnen te vinden). Ook ik vind dat erg vervelend en wil hier graag mijn steentje in bijdragen om dat te gaan verbeteren. Wij kunnen bijvoorbeeld wel partijen motiveren om geschikte content te gaan maken. Dan werken we echt aan een beter internet voor kinderen!

  Concluderend; het is onze taak om ervoor te zorgen dat wij alle geschikte en relevante informatie die er op het internet te vinden is op een juiste manier aanbieden aan onze doelgroep (jongeren 6-15 jaar). Daar hebben we wel hulp bij nodig. Ken je bronnen die goed zijn maar er niet in zitten, dan horen wij het graag. Je hebt zelf al gezien dat we nog in een testversie zitten. We gaan nog een heleboel verbeteringen maken. Hier zullen we de komende jaren nog mee bezig zijn. (Wist je dat Google haar eerste versie voor meer dan 5 jaar testversie heeft genoemd?). Ook zijn we van plan om veel meer video’s en plaatjes aan te bieden, want dat zit er nu nog nauwelijks in.

  Het is niet onze taak om met de juiste content te komen. Wij zullen wel inzichtelijk maken welke content er nog ontbreekt, maar andere partijen zullen die handschoen moeten oppakken en de gaten moeten gaan invullen. Dat zal niet direct opgelost zijn, maar door de introductie van jouwzoekmachine.nl maken we in mijn ogen wel een hele goede eerste stap naar een beter internet voor kinderen. Daar droom ik van s ’nachts :-).

  Mocht je met ons willen overleggen, dan maak ik graag een afspraak. Het zijn professionals zoals jij waar we graag mee in gesprek gaan.

 • Lourense Das

  Sep 8, 2015, 15:18

  Beste Diane,

  Ik ben jou en de andere lezers een reactie verschuldigd, dus bij deze.

  Je schrijft dat 'we kinderen niet helpen op internet'. Dat klopt. Alleen mijn oplossing hiervoor is anders. Ik vind dat we kinderen en jongeren moeten leren om goed met internet en zoeken en vinden te leren omgaan. Maar ook het beoordelen van sites, het verwerken van informatie, het toepassen van de beoordeelde en verwerkte informatie en daarmee weer nieuwe kennis opdoen is daarbij van groot belang, zodat ze nog beter nieuwe informatie op internet kunnen vinden en beoordelen en verwerken en toepassen, enzovoort.

  Het klopt dat kinderen moeite hebben met het vinden en beoordelen en verwerken van informatie. Maar dat is nu juist een taak van het onderwijs. In Nederland (en andere landen) slagen we daar niet goed in. Dat komt mede omdat we niet onderkennen dat deze onderwijstaak moet worden uitgevoerd door professionals die ik gemakshalve 'onderwijsbibliothecaris' heb genoemd. Dit beroep bestaat op dit moment in NL niet; er is zelfs geen opleiding, laat staan enig idee bij schoolleiders en leraren dat zo'n professional belangrijk is in het hedendaagse onderwijs. In de VS, Canada, Australie en ook enkele Europese landen kent men een dergelijke functionaris wel. Hij/zij is een informatieprofessional met een onderwijsbevoegdheid en werkt nauw samen met leraren in het ontwikkelen van opdrachten, het begeleiden van leerlingen en het opzetten en onderhouden van een collectie bronnen (fictie en non-fictie). Leesbevordering is overigens ook een belangrijke taak van deze functionaris. Er zijn (door onderwijsbibliothecarissen) ontwikkelde methodieken, zoals Guided Inquiry, die aantoonbaar goede resultaten opleveren. Ik hamer vooral op de inzet van professionals en minder op tools, omdat het erop lijkt dat de aandacht voor die tools het zicht op waar het werkelijk om gaat, vertroebeld. Prachtig, een mooie tool om kinderen te helpen, maar waar en wanneer houdt dit op? Wanneer leren we kinderen en jongeren nu zelfstandig het internet op een goede manier te gebruiken? Is dat in de brugklas? Derde leerjaar HAVO/VWO, op het MBO? Het doet mij denken aan ouders die hun kind op de achterbank van de auto naar school rijden i.p.v. ze te leren om te fietsen en de verkeersregels toe te passen. Deze kinderen kunnen niet goed fietsen, kennen de verkeersregels niet, zullen onzeker zijn en eerder slachtoffer zijn van ongelukken. Bovendien missen ze de broodnodige fysieke inspanning. Het is een feit dat er heel veel ongelukken gebeuren in de maand september onder brugklassers: te weinig ervaring, te weinig conditie, te weinig kennis van verkeersregels en de gevaren op de weg.

  In het onderwijs gaat het om leren - dat is waar we de focus op moeten leggen, toch? Dus moeten we in de eerste plaats onze aandacht richten op het aanleren van kennis en vaardigheden: daar moet onze energie en budget naar toe.

  Mogen we dan geen hulpmiddelen gebruiken? Natuurlijk wel, maar dan moeten die hulpmiddelen wel goed werken. Je schrijft dat Google 5 jaar de tijd genomen heeft om te testen. Dat kan zijn, maar dat was wel in een heel andere tijd. Zoekmachines werden nog niet gebruikt op de manier zoals vandaag de dag; het internet was nog niet bereikbaar voor iedereen.

  Dat is een grote verandering ten opzichte van nu. Iedereen weet dat het internet en zoekmachines bestaan en gebruikt deze dagelijks. Een kind dat via jouwzoekmachine.nl op een site terecht komt waar het niets aan heeft, zal meteen afhaken. Het werken met aparte tabbladen of vensters is een optie die kinderen moet worden geleerd. Hiermee kunnen ze sites vergelijken en raken ze minder snel de weg kwijt. Het is belangrijk, juist ook in het kader van het aanleren van informatievaardigheden, mediawijsheid en digitale vaardigheden, om te weten op basis waarop de ranking tot stand komt. Een lespakket speciaal ontwikkeld om informatie te vinden bij een methode, moet ook wel kloppen ......

  Ik waardeer jullie poging om een hulpmiddel aan te reiken. Maar helaas is deze nog niet goed genoeg. Ik hoop daarom dat jullie er snel in zullen slagen om de onvolkomenheden op te lossen. Als het onderwijs dan ook gaat inzien dat elke school moet beschikken over een professionele 'onderwijsbibliothecaris', dan kunnen zij samen met de leerlingen deze zoekmachine gaan gebruiken en kinderen de juiste vaardigheden aanleren zodat ze ook echt geholpen worden.

  Met vriendelijke groet, Lourense

 • Kai

  Mar 25, 2017, 01:50

  This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information.

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.