Terugkijken op symposium Art of Queering 2017

Op 16 juni vond het symposium The Art of Queering plaats over het belang van kunst rondom LGBTQI-thema’s in het publieke domein. Niet als stereotypen, maar als tool om de onderdrukking van seksuele identiteit en gender - zelfs in de kunst - aan de kaak te stellen. Het symposium werd georganiseerd door Queering the Collections, een netwerk dat zich inzet voor de zichtbaarheid van queer aspecten in en van publieke collecties.

Figshare in Amsterdam

Op 30 mei jl. organiseerde de Bibliotheek UvA/HvA een informatiemiddag over de implementatie van 'figshare for institutions' bij de UvA en HvA. Figshare is een platform voor het opslaan, delen en publiceren van onderzoeksdata. Afgelopen mei zijn de eerste onderzoeksgroepen met UvA/HvA-figshare aan de slag gegaan.

Christiaan Triebert (Bellingcat): ‘Je kunt al ontzettend veel uitvogelen door open bronnen te gebruiken’

Het Bellingcat-collectief dat zich bezighoudt met burger-onderzoeksjournalistiek, is in Nederland vooral bekend geworden door hun onderzoek naar de MH17-ramp. Een Nederlandse deelnemer, Christiaan Triebert, sprak op de afgelopen VOGIN-IP-lezing 2017. Hoe werkt Bellingcat?

Q&A met Tom van Oeffelt

Tom van Oeffelt is onderzoeker en projectleider in het lectoraat 'Ecologie van leren' aan Aeres Hogeschool Wageningen. Hij werkt mee aan onderzoek naar ‘professionele identiteit’: hoe wil je gekend en herkend worden in je werk? Ook is hij docent aan de bachelor- en masteropleiding van deze hogeschool. Op 11 november opent Van Oeffelt het KNVI Jaarcongres met een keynote.

IM Wouter Gerritsma (11 maart 1963 - 21 juni 2016)

Zondag 26 juni, een zonnige middag langs de uiterwaarden van de Rijn. Wat een contrast met de reden waarom vele honderden mensen daarheen gekomen waren: om afscheid te nemen van Wouter Gerritsma. De aanwezigheid van een ongeteld aantal vakgenoten uit alle delen van het land en van een grote verscheidenheid aan organisaties, was een duidelijke indicatie voor de belangrijke rol die Wouter voor de Nederlandse bibliotheek- en informatiewereld gespeeld heeft.

Dossier Snapchat

Social mediatool Snapchat heeft veel in haar mars. Ook voor bibliotheek en archief. Vincent Janssen legt uit wat de informatiewereld ermee kan doen en Mark Alphenaar vertelt over de ervaringen van het Regionaal Archief Alkmaar met Snapchat.

DOSSIER: Oplossingen voor linkrot

In het dossier 'Oplossingen voor linkrot' (niet-werkende links op internet) laten verschillende auteurs hun licht op dit onderwerp schijnen. Discussieer mee!

Afscheidsrede Theo Thomassen: Hoe groot is groot genoeg? Over archieven en proportionaliteit

Op 13 mei ging hoogleraar Archiefwetenschappen Theo Thomassen met emeritaat. Op diezelfde middag hield hij zijn afscheidscollege getiteld 'Hoe groot is groot genoeg? Over archieven en proportionaliteit' in de Aula van de UvA. Een college over de doorgeslagen bureaucratie, wat ertegen te doen valt en de heroïsche rol van de bijdetijdse archivaris erin.

Interview met Herbert Van de Sompel

Niemand, met uitzondering misschien van Internet Archive-oprichter Brewster Kahle, heeft zoveel gedaan voor het geheugen van het web als Herbert Van de Sompel. Wie is deze gedreven en aimabele Gentenaar, en hoe kijkt hij tegen wetenschappelijke communicatie via het web anno 2016 aan?

Juridische kwesties: Text and datamining

Raymond Snijders beantwoordt in een nieuwe rubriek in IP juridische vragen van lezers. In nr. 1/2016 van IP trapt hij af met een vraag over text and data mining.

 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.