Q&A met Tom van Oeffelt

Tom van Oeffelt is onderzoeker en projectleider in het lectoraat 'Ecologie van leren' aan Aeres Hogeschool Wageningen. Hij werkt mee aan onderzoek naar ‘professionele identiteit’: hoe wil je gekend en herkend worden in je werk? Ook is hij docent aan de bachelor- en masteropleiding van deze hogeschool. Op 11 november opent Van Oeffelt het KNVI Jaarcongres met een keynote.

IM Wouter Gerritsma (11 maart 1963 - 21 juni 2016)

Zondag 26 juni, een zonnige middag langs de uiterwaarden van de Rijn. Wat een contrast met de reden waarom vele honderden mensen daarheen gekomen waren: om afscheid te nemen van Wouter Gerritsma. De aanwezigheid van een ongeteld aantal vakgenoten uit alle delen van het land en van een grote verscheidenheid aan organisaties, was een duidelijke indicatie voor de belangrijke rol die Wouter voor de Nederlandse bibliotheek- en informatiewereld gespeeld heeft.

Dossier Snapchat

Social mediatool Snapchat heeft veel in haar mars. Ook voor bibliotheek en archief. Vincent Janssen legt uit wat de informatiewereld ermee kan doen en Mark Alphenaar vertelt over de ervaringen van het Regionaal Archief Alkmaar met Snapchat.

DOSSIER: Oplossingen voor linkrot

In het dossier 'Oplossingen voor linkrot' (niet-werkende links op internet) laten verschillende auteurs hun licht op dit onderwerp schijnen. Discussieer mee!

Afscheidsrede Theo Thomassen: Hoe groot is groot genoeg? Over archieven en proportionaliteit

Op 13 mei ging hoogleraar Archiefwetenschappen Theo Thomassen met emeritaat. Op diezelfde middag hield hij zijn afscheidscollege getiteld 'Hoe groot is groot genoeg? Over archieven en proportionaliteit' in de Aula van de UvA. Een college over de doorgeslagen bureaucratie, wat ertegen te doen valt en de heroïsche rol van de bijdetijdse archivaris erin.

Interview met Herbert Van de Sompel

Niemand, met uitzondering misschien van Internet Archive-oprichter Brewster Kahle, heeft zoveel gedaan voor het geheugen van het web als Herbert Van de Sompel. Wie is deze gedreven en aimabele Gentenaar, en hoe kijkt hij tegen wetenschappelijke communicatie via het web anno 2016 aan?

Juridische kwesties: Text and datamining

Raymond Snijders beantwoordt in een nieuwe rubriek in IP juridische vragen van lezers. In nr. 1/2016 van IP trapt hij af met eeb vraag over text and data mining.

Whatsapp inzetten als vragentool

Steeds meer organisaties en bedrijven zetten WhatsApp, de applicatie op de mobiele telefoon om iemand een berichtje te sturen, in voor hun dienstverlening. Ook bibliotheken en archieven zoeken – schoorvoetend – via deze dienst contact met de klant. De eerste ervaringen uit Nederland, Hongkong en Israël.

DISH2105: Cultural Heritage is NOT a Business

Onder de titel 'Money and Power' vond op 7 en 8 december in Rotterdam het tweejaarlijkse congres DISH2105 (Digital Strategies for Heritage) plaats. Een van de sessies was gewijd aan 'Cultural Heritage is NOT a Business'. Een levendige bijeenkomst, dankzij de actieve deelname van het publiek en de prikkelende, soms hartstochtelijke 5-minuten-presentaties van zes sprekers over de waarde van open data.

Leren zoeken op internet: ondersteuning plus educatie

Naast het ontwikkelen van onderwijs in zoekvaardigheden, is het belangrijk om bij het zoeken maximaal geholpen te worden. Met teksten die leesbaar zijn voor je eigen leeftijd, op je eigen niveau, betoogt Maarten Sprenger.

 
IP #1 2017: Open web

Sinds november 2016 zijn Amerikaanse klimaatwetenschappers druk bezig om hun databases veilig te stellen, schrijft Enno Meijers in dit nummer. Zij vrezen dat president - en klimaatscepticus - Trump hun onderzoeksprogramma’s zal stilleggen en hun enorme dataverzamelingen van het web zal laten verdwijnen.