744 x gelezen
Rijksmuseum zoekt per direct een informatiespecialist
Rijksmuseum zoekt per direct een informatiespecialist
13 september 2017

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland. De collectie telt 1,1 miljoen (kunst)objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. In 2013 is een geheel vernieuwd Rijksmuseum geopend voor het publiek, met 2.000.000 bezoekers per jaar, een adembenemend gebouw, een verrassende inrichting, prachtige tentoonstellingen, bruisende evenementen en vele faciliteiten voor jong en oud.

De afdeling Research Services is verantwoordelijk voor alle informatie over de collectie binnen het Rijksmuseum, zowel analoog als digitaal. Vanuit een sterk geloof in de meerwaarde van open science en de kracht van open data op netwerkniveau, wordt er de komende jaren binnen het Rijksmuseum gewerkt aan een rijk informatieplatform voor museummedewerkers, externe wetenschappelijke onderzoekers en het ruimere publiek. De scope en ambitie van de projecten die worden opgezet of waaraan wordt meegewerkt zijn innovatief en vaak internationaal.

De afdeling Research Services zoekt voor de subafdeling Collectie Informatie per direct een:

Informatiespecialist

voor 36 uur per week

Functie

Samen met een team van informatiespecialisten onder leiding van een coördinator ben je verantwoordelijk voor de informatie over de zeer omvangrijke objectcollectie van het Rijksmuseum. Deze groeit door grootschalige registratie-, digitaliserings- en onderzoeksprojecten razendsnel. De komende jaren wordt daarnaast ook extra aandacht geschonken aan de activering en digitalisering van de objectdocumentatie van het Rijksmuseum en de ontsluiting van digitale onderzoeksdata.

Het team van informatiespecialisten bewaakt de procedures, handleidingen, instructies en werkprocessen met betrekking tot de collectieregistratie, de ontsluiting en het beheer van onderzoeksdata, de verwerving, digitalisering en ontsluiting van objectdocumentatie en tot slot ook de informatiedienstverlening met betrekking tot de museumcollecties. Iedere informatiespecialist werkt in een team maar kan ook voor bepaalde eigen projecten samenwerken met tijdelijke medewerkers en/of stagiaires die zelf dienen te worden opgevolgd.

Het zwaartepunt binnen deze functie ligt bij objectdocumentatie en de opvolging van het collectiemanagementsysteem Adlib. De informatiespecialist zorgt voor:

 • Opzetten en begeleiden van projecten in verband met digitalisering- en ontsluiting van objectdocumentatie, archieven en onderzoeksdata.
 • Beheren en ontwikkelen van handleidingen en procedures met betrekking tot het collectiemanagementsysteem Adlib, in nauw overleg met de gebruikers.
 • Functioneel beheer projectsites handleidingen en documentatie intranet.
 • Functioneel beheer workflows en procedures intranet gerelateerd aan collectieverwervingen.
 • Beantwoorden en beheren informatievragen in verband met de collecties.
 • Ondersteuning van de verhuis- en registratieprojecten qua informatie- en databeheer.


Vereisten

 • Academische opleiding of vergelijkbaar werk- en denkniveau.
 • Minstens 3 jaar ervaring met het zelfstandig aansturen en uitwerken van projecten.Kennis van en inzicht in informatietechnologie en (documentair) informatiebeheer.
 • Kennis en ervaring bij met werken met (kunst)archieven is een pre.
 • Ervaring met het opzetten en leiden van digitaliseringsprojecten, bij voorkeur binnen erfgoed- en/of kunstinstelling.
 • Vertrouwd met geesteswetenschappelijk (digitaal) onderzoek.

Profiel

 • Interesse in onderzoeksdatamanagement.
 • In staat zijn te denken in oplossingen.
 • Gericht zijn op samenwerking.
 • Innovatievermogen.
 • Dynamisch.
 • Loyaal.

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling geschiedt voor de duur van één jaar, waarna in beginsel verlenging kan plaatsvinden voor nog één jaar. Vervolgens zal – bij ongewijzigde bedrijfsomstandigheden en goed functioneren - het dienstverband worden omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd. De Museum cao is van toepassing. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 2.710,- en maximaal € 3.547,- bruto per maand (schaal 9), bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8 % vakantietoelage en 3,15 % eindejaarsuitkering.

Inlichtingen

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je telefonisch contact opnemen met Saskia Scheltjens, Hoofd Research Services, tel. +31 20 674 7057 (secretariaat) of Maarten Heerlien, Coördinator Collectie Informatie, tel. +31 20 674 7111. Kijk op www.rijksmuseum.nl voor meer informatie over ons museum.

Sollicitaties

Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Sandra Velzeboer, Personeelsadviseur, op tel. +31 20 674 7325. Je sollicitatie ontvangen wij graag per e-mail op vacatures@rijksmuseum.nl, uiterlijk op 1 oktober 2017.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
 

 
IP #6: Marco de Niet kijkt terug op 11 jaar DEN

In de nieuwste IP aandacht voor een onderzoek naar opleidingsbehoeften in ons vakgebied, de indrukken van een big data-congres in New York, interview met Marco de Niet bij zijn afscheid van DEN (en tevens spreker op het komende KNVI Jaarcongres) en drie zelfhulp)boeken over smartphoneverslaving.